Manresa, juntament amb Sabadell, serà una de les vuit ciutats europees que participarà activament en el projecte Urban Wins, en què s'analitzarà la producció de residus a les ciutats i s'abordaran solucions per minimitzar-ne l'impacte. El projecte, subvencionat al 100% per la Unió Europea, recollirà dades d'un total de vint-i-quatre poblacions del continent, amb les quals es podran estudiar les estratègies actuals de prevenció i gestió de residus i s'estudiarà la seva eficiència.

El projecte va ser presentat ahir al CTM de Manresa, ja que el centre tecnològic és una de les vint-i-sis institucions europees que col·laboren en l'obtenció de les dades i la proposta de canvis en el comportament per millorar la gestió dels residus urbans. El projecte té un pressupost de 5 milions d'euros, dels quals el CTM en gestiona 200.000. A més d'Espanya, a Urban Wins participen institucions i ciutats d'Itàlia, Àustria, Suècia, Portugal i Romania. Els resultats d'Urbans Wins es faran servir per definir objectius i indicadors dels Plans Estratègics per a la Prevenció i Gestió de Residus Urbans de les vuit ciutats pilot participants: Cremona (que és la que coordina el projecte), Torí, dues àrees en l'àmbit metropolità de Roma, Bucarest i Leiria, a Portugal.

Segons es va explicar ahir, Urban Wins pretén "aconseguir patrons de consum més sostenibles i afavorir una millor gestió de residus per millorar la qualitat de vida dels ciutadans que viuen en zones urbanes". Un objectiu que es pretén assolir fomentant la participació activa dels ciutadans, governs, organitzacions, proveïdors, institucions de recerca i centres educatius mitjançant "àgores" físiques, llocs de reunió (en el cas de Manresa podria ser el Parc Ambiental) on es puguin debatre necessitats i noves estratègies per gestionar millor els residus. Frederic Clarens, responsable del projecte d'Eurecat-CTM, va explicar que Urban Wins es basa en el concepte de "metabolisme urbà": la comprensió de les ciutats com un organisme viu. Segons Clarens, el projecte pretén reconvertir els residus en font de recursos, en sintonia amb la nova economia circular que impulsen plans com el de simbiosi industrial que ja està en marxa a Manresa.

Els eixos del projecte, va dir Clarens, són la recerca científica (la recollida de dades, àmbit en què s'involucrarà el CTM), la creació de l'àgora per al debat ciutadà i la implementació de solucions, que seran personalitzades per a cada ciutat participant. Així, s'analitzaran els fluxos de residus i els seus cicles de vida. Es classificaran els materials generats (a partir d'estadístiques oficials) i s'analitzarà per què determinada ciutat consumeix determinats recursos.

El projecte tindrà una durada de tres anys, i es preveu que el 2018 es posin en marxa les àgores i es comenci la implementació de les mesures suggerides per la recollida de dades.

En la presentació d'ahir va participar el regidor de Qualitat Urbana i Serveis de l'Ajuntament de Manresa, Jordi Serrancanta, que va destacar el fet que Urbans Wins suposa "una oportunitat per compartir experiències amb altres ciutats, i fer-ho, a més, en concepte de territori, en col·laborar amb el CTM". Serracanta va dir que espera que el projecte serveixi per definir el pla local de prevenció de residus.

També hi va assistir el regidor de Tecnologies de la Informació i la Comunicació de Sabadell, Miquel Soler, que va insistir en la necessitat de conscienciar la ciutadania en el problema dels residus, així com, en termes globals, en la cogovernança ciutadana. "Projectes com aquest poden transformar i millorar les ciutats, però ens calen resultats tangibles", va dir Soler.

Uns resultats, va recordar Miquel Rovira, director de la unitat de Sostenibilitat del CTM, que no garanteix el projecte. Pot donar fruits o no, va dir Rovira. En tot cas, Rovira va valorar que siguin Manresa i Sabadell dues de les ciutats participants a Urban Wins, ja que són "representatives de les ciutats europees". Dues ciutats, va concloure, "inquietes en ser pioneres en la gestió de residus".