La Marxa Pagesa ha passat aquest matí per Manresa. Una trentena de tractors procedents del Bages, el Berguedà i el Solsonès s´ha concentrat al Palau Firal de Manresa. Allà, el coordinador comarcal d´Unió de Pagesos al Bages, Joan Tatjé, ha entregat a l´alcalde de Manresa, Valentí Junyent, el manifest de la marxa.

Amb la mobilització, que acabarà aquest dissabte a Barcelona, els agricultors i ramaders volen aconseguir més visibilitat a la societat. En aquest sentit, Tatjé, recordava que actualment, a Catalunya només l´1% de la població activa es dedica al sector primari i que hi està en joc el model de pagesia. En aquest sentit, Tatjé assenyala si es vol optar per un model dominat per grans empreses o seguir amb el tradicional "de masies amb pagesos que viuen del seu treball" i que segueixen amb "una cultura milenària".

D´altra banda, Tatjé també reclamava que Unió de Pagesos, amb el 70% dels vots en les últimes eleccions agràries, sigui tingut en compte per l´administració a l´hora negociar i definir les polítiques agràries.

En el manifest, els agricultors també reclamen uns preus justos per a la pagesia; respecte a les prioritats en desenvolupament rural, una gestió diligent i eficaç de la fauna salvatge i també que s´aturin les arbitrarietats i que hi hagi uns espais agraris protegits i productius i que això es tingui en compte a l´hora de definir les infraesctructures.

Des de Manresa, el tractors que procedien de Berga i Solsona, als quals s´hi ha afegit els del Bages, han sortit a les 11 del matí del Palau Firal. Des d´aquí es dirigeixen a Terrassa i aquesta tarda està previst que siguin a Santa Perpètua de Mogoda. En aquest punt es trobaran amb altres tractors procedents d´Osona i el Vallès i per demà està previst que entrin a Barcelona.

La marxa es va iniciar aquest dijous. Les primeres sortides de tractors van tenir lloc de les comarques de la Plana de Lleida i 10 de les de Muntanya, que han confluït a l'hora de dinar a Bellpuig (Urgell); 35 de les Terres de l'Ebre i 24 del Camp de Tarragona, que s'han aplegat a Riudoms (Baix Camp) a migdia; i 72 de les comarques de Girona.

La forta nevada que va començar a caure dimecres al vespre i dijous al matí va impedit la sortida dels tractors de Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) i de Bellver de Cerdanya. A la Seu d'Urgell, on també ha nevat amb força, els tractors van sortir unes hores més tard del previst, després de retirar la neu.