L'economia catalana ha crescut el 2016 el 3,5%, una dècima més que el 2015 gràcies al dinamisme de la indústria, que ha registrat un creixement del 5,2% -2,5 punts percentuals més que l'any anterior-, segons l'estimació d'avanç del PIB que elaboren conjuntament l'Idescat i el departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda.

El quart trimestre del 2016, el creixement intertrimestral és del 0,6%, una dècima menys que el trimestre anterior, però enmig d'una tònica de creixement elevat, que situa la taxa interanual d'aquest darrer trimestre en el 3,1%. Pel que fa a les taxes de variació per sectors, el creixement de la indústria el 2016 se situa en el 5,2%.

El resultat interanual està per sobre de la mitjana europea, que, segons dades difoses per l'Eurostat, situen el creixement de la zona euro el quart trimestre en l'1,8% i el del conjunt de la Unió Europea en l'1,9%.

Al seu torn, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística, l'economia espanyola va créixer el darrer trimestre el 3,0% i, de mitjana el 2016, el 3,2%.

Quant a les taxes de variació per sectors, el creixement a la indústria el 2016 se situa en el 5,2%, el creixement més elevat de la indústria a Catalunya des de l'any 2000, a excepció del 2010, molt influït pel rebot posterior a l'enfonsament del 2009.

Com ja ha passat els darrers anys, el sector industrial català se situa per sobre del creixement mitjà d'aquest sector a l'estat espanyol i a la zona euro. Les agrupacions sectorials on la producció industrial mostra un comportament interanual més positiu són l'agrupació de tèxtil, confecció, cuir i calçat, la de maquinària i equips mecànics, aigua i la de productes farmacèutics.

Per la seva banda, la construcció ha registrat un resultat positiu, amb un creixement del 3,7% el conjunt del 2016, i suma dos anys consecutius a l'alça. L'augment del nombre d'afiliats a la Seguretat Social i la millora del consum de ciment demostren que el sector comença a recuperar el dinamisme, que es concentra bàsicament en el subsector de l'habitatge, atès que l'obra pública continua patint el retrocés de la inversió i la licitació oficial.

Pel que fa al valor afegit del sector de serveis, el conjunt del 2016 ha augmentat el 2,9% i ha finalitzat el quart trimestre amb una taxa interanual del 2,1%, que reflecteix una desacceleració en el decurs de l'any. Tot i que els indicadors relatius a la marxa de les activitats de mercat d'aquest sector detecten un alentiment, cal dir que l'ocupació mostra un bon ritme de creixement.

Quant a l'activitat turística, el volum de turisme estranger ha augmentat el 4% durant el 2016, una mica per sota de l'increment experimentat l'any 2015. Tot i això les pernoctacions hoteleres han crescut (6,9%) força per sobre de l'any passat. El turisme interior i el procedent de la resta de l'Estat ha estat també molt dinàmic, amb un creixement de les pernoctacions hoteleres del 5,6%.