L'IPC es va avançar el 3% al gener per l'augment dels preus del combustible i l'electricitat, segons l'Indicador avançat de Preus al Consum de l'INE. Es tracta de l'increment més gran des del gener del 2011 (3,3%). La pujada s'explica per l'increment dels preus de l'electricitat i els carburants, especialment el gasoil i la gasolina, davant la davallada que van experimentar l'any passat. Aquest indicador mostra un avançament de l'IPC, que si es confirma, suposaria un augment d'1,4 punts en la seva taxa anual, ja que el desembre la variació va ser de l'1,6%. La variació anual de l'indicador avançat de l'IPCA se situa el gener en el 3%. Si la dada es confirma, la taxa anual de l'IPCA pujaria més d'un punt i mig respecte del mes anterior.

En relació amb la taxa anual, registren al gener una taxa del -0,5% respecte del mes de desembre, segons l'indicador avançat. De la seva banda, la variació mensual de l'indicador avançat de l'IPCA se situa el gener en el -0,9%.

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va assegurar ahir que l'augment de l'IPC és «temporal» i es moderarà a partir del segon trimestre del 2017. El ministre va anunciar que l'executiu redactarà una Llei de desindexació per desvincular l'IPC dels preus dels serveis públics i evitar d'aquesta manera que una inflació «puntual» i fruit del preu de l'energia repercuteixi negativament sobre l'economia.