El Mobile World Congress (MWC) tindrà aquest any la participació rècord de 105 empreses catalanes, 68 de les quals seran presents a la fira a través dels expositors de la Generalitat, que per primera vegada habilitarà un espai dedicat a companyies del sector dels drons. Amb tot, cap d'aquestes 105 empreses prové de la Catalunya Central, a diferència de les últimes quatre edicions, en què sempre hi havia hagut presència del territori central a la gran fira de la telefonia i les aplicacions. Només el CTM tindrà representació a l'estand d'Eurecat, el Centre Tecnològic de Catalunya del qual el centre manresà forma part.

«Aquest serà l'any en què hi haurà una presència més gran catalana al Mobile», va destacar en roda de premsa el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, que va explicar que el nombre de companyies catalanes presents al saló superarà per primera vegada el centenar, una xifra que dista molt de les setze que van participar en l'MWC l'any 2006. Baiget va concretar que 44 empreses mostraran les seves novetats a través de l'expositor Catalonia, un espai de 800 metres quadrats que estarà ubicat a la part central del recinte firal de Gran Via de l'Hospitalet, on del 27 de febrer al 2 de març tindrà lloc el congrés. L'espai App Planet, que se centrarà en el món de les aplicacions mòbils, tindrà 16 empreses de Catalunya, mentre que el nou expositor Catalonia Drones n'acollirà 9 més -una de les empreses participa en dos expositors a la vegada, per aquest motiu la suma d'aquests tres espais és de 69.

El conseller va remarcar que la Generalitat aposta fermament pel sector dels drons, una indústria que es troba en ple creixement a escala internacional i que suposa una oportunitat per a Catalunya, que «parteix d'un bon posicionament per convertir-se en líder en l'especialització de serveis de valor afegit».

Amb l'objectiu d'expandir l'impacte de l'MWC a tots els sectors de l'economia catalana, la Generalitat impulsarà també aquest any una iniciativa que permetrà que cent empreses catalanes que no són del sector TIC puguin conèixer les oportunitats que les tecnologies mòbils poden aportar als seus negocis. Aquest grup d'empreses, de sectors com l'alimentació, el disseny, la formació, l'energia, la cultura o l'esport, participaran abans del congrés en tallers temàtics amb experts d'àmbits com el Big Data o la indústria 4.0, mentre que durant el MWC podran visitar una selecció de firmes capdavanteres expositores.

També el govern d'Espanya comptarà, com ja és habitual, amb un pavelló en l'MWC, que tindrà 650 metres quadrats i albergarà 67 empreses tecnològiques, de les quals 47 tindran un expositor propi. El secretari d'Estat per a la Societat de la Informació i Agenda Digital, José María Lassalle, va assenyalar que com a novetat el pavelló disposarà aquest any d'un espai per a presentacions i 'networking', la qual cosa permetrà a les empreses espanyoles incrementar la seva visibilitat i estar en contacte amb altres.

Baiget i Lassalle van participar ahir a la presentació del programa d'activitats que la Mobile World Capital Barcelona ha organitzat amb motiu de l'MWC en diferents espais de la ciutat, amb la finalitat d'ampliar l'impacte de Barcelona com a capital mundial del mòbil. «Volem que els beneficis del Mobile s'estenguin tot l'any i a tots els sectors», va apuntar Baiget. Amb aquest objectiu, va explicar l'alcaldessa de Barcelona i presidenta de la Fundació Mobile World Capital Barcelona, Ada Colau, s'impulsarà la Mobile Week, una nova iniciativa que entre el 20 i el 26 de febrer portarà activitats vinculades a l'MWC als deu districtes de la ciutat.