Gedi, Frescoop, Sambucus, Dies d'Agost, L'Arada i Set-C són les cooperatives del Bages, Osona i Solsonès que s'han agrupat per donar forma a l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, una iniciativa promoguda pel departament de Treball, Afers Socials i Famílies, que destina al seu naixement 192.000 euros. Aquesta entitat s'inclou en una xarxa catalana de deu ateneus que tenen com a objectiu promocionar l'economia social i crear nous llocs de treball. A la Catalunya Central, la previsió de l'ateneu local és generar una cinquantena de llocs de treball aquest mateix 2017, a més d'atendre un miler de persones interessades en l'economia social i donar a llum una trentena de cooperatives.

El nou ateneu va ser presentat ahir a la FUB 2 de Manresa, amb la presència del secretari general del departament de Treball, Josep Ginesta, i Josep Vidal, director general d'Economia Social, el Tercer Sector, les Cooperatives i l'Autoempresa. En l'acte també van intervenir Laura Vilagrà, delegada del Govern a la Catalunya Central; Mireia Estefanell, regidora de Dinamització Econòmica de Manresa; i Alba Rojas, coordinadora de l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central. L'acte va ser presentat pel professor de la FUB Marc Bernadich.

Durant els parlaments es va incidir en l'aportació de l'economia social i solidària, tant pels valors que incorpora (com la gestió democratitzada i una tasca orientada a servir les persones) com per l'arrelament al territori. En aquest sentit, Vilagrà va destacar que l'ateneu agrupa empreses de comarques «que es miren de reüll» i que aquest és un projecte de «descentralització territorial».

Josep Vidal va recordar que l'economia social dóna feina al 10% de la població activa catalana i que representa el 8% del PIB del país. El departament destina, en conjunt, 3,3 milions d'euros a desenvolupar aquesta xarxa d'ateneus per a un sector que agrupa, a tot Catalunya, 3.900 cooperatives i uns 47.000 treballadors. A la Catalunya Central (Bages, Berguedà, Anoia, Solsonès, Moianès i Osona) hi ha registrades 305 cooperatives, segons va explicar Vidal. El director general d'Economia Social va insistir que «no hi ha sobirania política sinó n'hi ha d'econòmica», i va qualificar l'economia social com un pilar de «la nova República catalana».

Ginesta va insistir que el cooperativisme suposa encarar l'economia «al servei de les persones» i va apostar per dissenyar un creixement econòmic «de baix a dalt». «Els ateneus són una baula més en aquest reequilibri territorial de les oportunitats», va afegir Ginesta. «Aquesta és la política per al segle XXI», va concloure.

L'ateneu de la Catalunya Central el formen, d'inici, les bagenques Frescoop (especialitzada en serveis d'alimentació i que agrupa, entre d'altres, Peix Fresc i mengemBages) i Gedi (de serveis d'atenció a les persones, amb la raó social a Barcelona, però amb vint anys de trajectòria al Bages), la solsonina L'Arada (dinamització comunitària i de desplegament d'estratègies territorials principalment), les osonenques Dies d'Agost (serveis de comunicació) i Sambucus (inserció laboral) i Set-C (assessoraments i serveis jurídics i empresarials), també amb presència al territori. En conjunt, les cooperatives ocupen una seixantena de persones.