El Pacte de Toledo entra en una fase d'intens treball parlamentari, on el principal escull serà consensuar si la revaloració de les pensions es manté amb l'actual índex o s'introdueixen modificacions, després que la inflació el 2017 pugui situar-se al voltant del 2 %.

"Caldrà tenir obertura de mires, sense judicis previs i cedint cada part", assenyala com a objectiu la presidenta de la Comissió de Seguiment dels Acords del Pacte de Toledo, Celia Villalobos, en declaracions a EFE.

Villalobos ha moderat en els últims tres mesos i mig gairebé una trentena de compareixences i assenyala el seu afany per aconseguir acords precisos i tenir unes recomanacions llistes a finals de juny.

El repte dels partits polítics estarà en arribar a un acord sobre si tornar a revaloritzar les pensions amb l'IPC.

La portaveu del PP a la comissió, Carolina España, incideix que opcions hi ha moltes i recorda l'últim informe de la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea) que advoca per "blindar" la pensió mínima vinculant el seu creixement a la taxa d'inflació .

"Estem absolutament disposats a parlar del que calgui", recalca Carolina España

Per la seva banda, la portaveu del PSOE, Mercè Perea, assenyala a EFE que els socialistes "no van a bloquejar" la signatura de les recomanacions, però que tenen com a prioritat garantir el poder adquisitiu dels pensionistes.

En el mateix sentit, el portaveu de l'antiga Convergència, PDeCAT i fundador del Pacte de Toledo, Carles Campuzano, destaca que és "imprescindible" revisar l'actual índex de revalorització, perquè no protegeix al pensionista del risc de la inflació.

La portaveu d'Units Podem, Aina Vidal, advoca per la seva derogació i insisteix a EFE en què aquesta és una línia vermella juntament amb l'impuls dels plans privats.

Un punt que cap partit polític veta és analitzar els plans de previsió social complementaris per incentivar-los i veure quina modalitat poden tenir.

Carolina España afirma que són una fórmula que pot enfortir la sostenibilitat de la Seguretat Social, mentre el portaveu de Ciutadans, Sergio del Camp, coincideix en "donar-los valor" i Campuzano advoca per un millor articulat que vagi més enllà de la fiscalitat.

Perea assenyala que en la nova redacció d'aquest punt, el PSOE demanarà clarificar els termes perquè es "deslinden" dels plans privats.

També demanarà aprofundir en la carreres de cotització de les dones i dels joves. En el primer cas perquè són interrompudes amb els permisos de maternitat i en el segon perquè es reconeguin les pràctiques, ja que els joves entren molt tard al mercat laboral.

Una línia que el portaveu del PDeCAT també comparteix, ja que el mercat d'ocupació ha canviat i les carreres laborals ja no són com en el passat, contínues i en la mateixa empresa.

Així, un altre repte serà debatre sobre si cal canviar el càlcul dels anys cotitzats per cobrar la pensió.

D'altra banda, hi ha coincidència en què les bonificacions o reduccions a la Seguretat Social es financin via pressupostos generals d'Estat per tal d'alleujar el dèficit del sistema, tot i que no hi ha unitat parlamentària en el cas de les prestacions de viduïtat o orfandat (de mort i supervivència) via impostos.

Sergio del Camp considera que aquesta via no és més que traslladar el problema del dèficit de la Seguretat Social a l'Estat i Campuzano la veu, però, amb bons ulls i considera que cal fer una revisió global de la pensió de viduïtat.

Mercè Perea veu millor aquesta transferència als pressupostos de pagar les pensions a través d'un préstec a la Seguretat Social o amb emissions de deute públic, mentre que Aina Vidal creu que el finançament de les pensions de viduïtat i orfandat estan "més segures" dins de la Seguretat Social.

Una altra de les conclusions a les que s'han arribat és que el sistema ha de ser més transparent perquè els treballadors coneguin les seves carreres de cotització, com han assenyalat el Banc d'Espanya o l'Autoritat de Responsabilitat Fiscal Independent (AIReF).

La majoria dels portaveus destaca el punt d'inflexió que va marcar amb la seva compareixença a la comissió el president de la AIReF, José Luis Escrivá, quan va advertir que adoptar decisions regulatòries té un impacte important en els futurs pensionistes i coincideixen que caldrà tenir en compte el seu assessorament.