L'empresa manresana Aerial Productions està especialitzada en la realització de produccions audiovisuals amb drons.

L'alma mater d'aquesta firma és Ramir Lanau. Explica que era aficionat al món de l'aeronàutica i també un apassionat de la fotografia i el vídeo i el 2013 va tenir el seu primer dron. Tot i això, no va ser fins al 2 de gener del 2015 quan va obtenir la titulació de pilot d'avions no tripulats, ja que segons assegura Lanau l'Agència Espanyola de Seguretat Aèria (AESA) no va realitzar els primers cursos d'aquest tipus fins al setembre del 2014.

En aquells moments hi havia un centenar de pilots autoritzats de drons, mentre que ara al conjunt de l'estat ja n'hi ha uns 2.000. Ara, a partir del títol de pilot, Lanau també disposa del títol de termògraf de nivell 1.

A més, per poder treballar-hi professionalment, a part de la titulació de pilot, es necessita treballar amb una empresa que disposi de la llicència d'operador de drons, de la qual també disposa Aerial Productions.

De fet, Lanau insisteix en la necessitat de contractar un professional a l'hora de fer volar un dron. En aquest sentit remarca que hi ha una normativa que imposa importants limitacions a l'hora d'enlairar un vol. Així, explica per exemple que un dron no pot volar per sobre de nuclis habitats, parcs naturals, presons, centrals nuclears ni a prop dels aeroports, entre altres espais. A més a més, els aparells no es poden alçar més de 120 metres i si es tracta d'un vol a la vista, per al qual no cal demanar autorització, no es pot allunyar més de 500 metres, encara que Lanau assegura que «si el dron està a 200 metres ja no el veus». En el seu cas, explica que en treballar en temes audiovisuals, sempre veu l'aparell.

Pel que fa a Aerial Productions, l'empresa ha passat del dron inicial als cinc amb els quals compta actualment.

Per a cada treball, Lanau escull l'aparell que s'adequa més a les necessitats, en funció de les diferents variables, com el tipus de treball, la zona on s'han de prendre les imatges i les condicions que trobarà allà.

Explica també que generalment treballa amb altres productores, de les quals destaca la manresana Cumulonimbus, i que ell se centra en les imatges aèries. I ha treballat per a diversos sectors, com el turístic, l'agrícola, l'automoció, i en casaments.

Segons Lanau, «amb els drons, ara estem a l'Amstrad de la informàtica», i preveu que el sector evolucioni molt durant els propers anys i els drons tinguin noves aplicacions. Actualment, a part del sector audiovisual, també tenen usos sanitaris (permet atendre alguns tipus d'emergències de forma ràpida), per a l'agricultura o el transport, entre d'altres.

D'altra banda, el sector també ha experimentat un boom en els últims anys i han nascut moltes empreses dedicades al sector. Tot i això, Lanau pronostica que hi haurà «una selecció natural». De fet, es tracta d'un sector que experimenta canvis de forma constant i que requereix grans inversions per tal de disposar de les tecnologies més innovadores.

A més a més, s'està preparant una nova normativa i tot apunta que serà menys restrictiva que l'actual i que es podrà volar en zones urbanes, de nit i en espais de trànsit aeri restringit. Per aquest motiu, Lanau espera que puguin sortir nous mercats, ja que d'aquesta forma es podrien enlairar mitjans aeris controlats remotament a Barcelona i al sud el Baix Llobregat, on ara per ara no hi ha cap possibilitat de fer-ho.