L'Institut de Ciència de Materials de Barcelona del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), que dirigeix el científic manresà Xavier Obradors, lidera un consorci internacional que ha obtingut aplicacions que podrien revolucionar la producció d'energia renovable.

Concretament, ha aconseguit produir 600 metres de cinta superconductora amb un procés que redueix el cost de producció dels materials superconductors, en simplifica l'arquitectura i en millora la seva capacitat en alts camps magnètics a diverses escales de temperatura. També ha obtingut resultats significatius per a la recerca magnètica avançada.

A llarg termini, segons els seus responsables, el projecte farà que l'energia renovable sigui més competitiva gràcies, per exemple, a la possibilitat de tenir generadors eòlics més barats i que produeixin una major quantitat d'energia. Eurotapes és un dels projectes de recerca sobre superconductivitat més importants d'Europa i està demostrant excel·lents resultats per a aplicacions industrials en sectors com l'energètic, l'aeronàutic o el transport. En el projecte hi ha implicats més de vint socis de vuit estats europeus.