L´Associació Comarcal d´Empresaris del Berguedà assegura veure «amb preocupació» la situació de treballadors i empreses berguedanes a resultes de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i la resolució de la Direcció General d´Urbanisme, per les quals, el mes de juny d´aquest any, s´haurien d´acabar els abocaments de residu salí del dipòsit del Cogulló de Sallent, fet que comportaria l´aturada del procés productiu de la mina de Vilafruns, a Balsareny i Sallent.

Segons recorda l´ACEB, inicialment Iberpotash tenia previst redireccionar la producció extractiva d´aquestes dues mines al centre de Súria, però la previsió d´execució del projecte Pla Phoenix s´ha endarrerit i la rampa no estarà enllestida fins al 2018, fet que, insisteix l´ACEB, «pot provocar l´aturada de l´activitat durant aquest temps al no tenir lloc on abocar la sal sobrant».

L´associació apunta que «la no continuïtat de l´activitat minera al Bages representaria un impacte molt negatiu a l´economia del Berguedà en el fet que ICL-Iberpotash SA genera 4.000 llocs de feina directes i indirectes, una part de les quals són al Berguedà».

Segons el president de l´associació, Josep Fígols, «hi ha moltes empreses que depenen directe o indirectament de l´activitat mineroindustrial, unes 40 a la comarca». I afegeix que «aquestes dades parlen per si soles del que representa l´activitat minera per a la dinamització de les empreses i el territori». Segons l´ACEB, dels 4.000 llocs de feina que genera l´empresa, més de 300 són al Berguedà.