El BBVA preveu que la inversió en habitatges creixi el 3,2% el 2017 i que la venda residencial ho faci a l'entorn del 7%, segons el seu informe de situació immobiliària que va presentar ahir. El BBVA també indica que el sector immobiliari ha finalitzat el 2016 consolidant la recuperació que va iniciar el 2014.

L'increment d'ocupació, un endeutament de les llars menor, els baixos costos de finançament i un optimisme superior pel que fa a l'evolució de l'economia ha cimentat l'augment de vendes d'habitatges, que va tancar el 2016 amb 460.000 transaccions, un 13,5% més que l'any anterior. Malgrat aquestes xifres, l'entitat financera alerta que l'escenari presenta alguns riscos, com un possible avançament de l'augment de tipus d'interès per part del Banc Central Europeu (BCE) o la possible menor demanda estrangera a causa dels efectes del Brexit.

L'entitat financera també alerta que el preu se seguirà recuperant, i preveu un avenç del 2,5% anual. A més, explica que han tornat a créixer les hipoteques, que el 2016 van assolir els 37.500 milions d'euros, el 5% més que l'any anterior. A més indica que l'edificació «seguirà responent positivament» als avenços de la demanda i dels preus, per la qual cosa es preveu que el sector immobiliari «torni a aportar creixement» a l'economia i que es registri un increment de la inversió en habitatge del 3,2%.

Pel que fa al mapa de les vendes, Madrid, bona part de l'eix mediterrani i les dues comunitats insulars lideren la recuperació de l'any passat.

En el cantó de les incerteses, BBVA alerta del Brexit i de les repercussions que puguin tenir en l'economia les decisions del president dels EUA, Donald Trump.