Uns 200 empresaris i representants sindicals i d'associacions i col·lectius socials del Bages convocats per la plataforma Promineria es van trobar aquest dijous al vespre a Sallent en un gest «unitari» per reivindicar una moratòria temporal per poder continuar abocant parcialment al Cogulló més enllà del 30 de juny, com a data límit fixada per una sentència judicial. Entenen que aquesta opció, combinada amb altres mesures alternatives, «és l'única via per evitar l'afectació dels llocs de treball o el cessament de l'activitat» a les mines de Balsareny i Sallent, «i estem disposats a tot per defensar-ho», apuntava el president de Promineria, Esteve Pintó. No descarten mobilitzacions.

La trobada va aplegar, entre altres, representants de les Cambres de Comerç del Bages i el Berguedà, de la UBIC de diferents munnicipis, de la FUB, o d'entitats diverses com Ampans o esportives, i també alguns alcaldes a títol personal. Va servir per avaluar «la greu situació» per la que travessa l'activitat a les mines de Sallent, a només 3 mesos per al compliment de la sentència i sense que estigui a punt el pou de Cabanasses de Súria, que ha de generar més activitat per absorvir els treballadors provinents de Sallent. N'hi ha per 20 mesos, «i hem de buscar solucions».

Promineria recull les propostes que, explica Pintó, li ha fet arribar la pròpia empresa, i que va exposar a la trobada d'ahir. Es tracta d'una combinació de tres mesures «que ens semblen viables i coherents» per al període transitori, «però no n'hi ha prou i en necessitem una quarta per poder abocar el sobrant al Cogulló, amb la garantia que en aquests 20 mesos de moratòria mai se superaria l'alçada màxima establerta a partir de la sentència, i a més, tenint en compte que hi ha un pla de restauració previst d'executar de forma imminent», diu Pintó. (Vegeu més detalls al desglossat de sota).

Opcions limitades

Sobre la taula hi ha diverses opcions, però a «hores d'ara no són viables o no compensen en el context d'un període curt de temps», puntualitza Pintó. Per exemple, «es podria portar tota la sal que es produeixi a Sallent cap a Súria, però seria un greuge mediambiental important, amb 300 camions amunt i avall cada dia, i el Fusteret rebria tant mineral que crearíem un segon Cogulló». També s'havia plantejat habilitar un altre abocador, «però encara que fos per a un període transitori, generaria rebuig social i un nou impacte, com a mínim visual».

Amb la trobada d'ahir, agents econòmics i socials de la comarca «volem fer pressió de forma unitària amb el màxim d'adhesions possibles, i fer entendre a l'administració i a la justícia que aquestes propostes són l'única opció possible», diu Pintó. A més, «aquesta lluita no és només per solucionar la situació actual, sinó per garantir l'activitat i els llocs de treball futurs».

De la reunió en va sortir la intenció d'elaborar un manifest conjunt que es podrà signar a partir dels propers dies. També es va acordar la celebració d'un acte lúdicofestiu obert a entitats, treballadors, polítics i empresaris per aconseguir encara més firmes, que possiblement es faria al Nou Congost en una data per concretar d'aquí a un parell de setmanes. Els mateixos treballadors ja han estat recollint firmes de suport (l'última, diumenge al Congost), i ja en sumen més de 3.000.