La comissió que aplega representants dels comitès d'empresa dels centres de Súria i Sallent es van reunir ahir amb el conseller delegat d'ICL al territori, Carles Alemán, una trobada de la qual es va desprendre cert «optimisme», segons explicava ahir a aquest diari Fernando Rivera, president del comitè de Sallent.

«Tenim una mica de llum, perquè les coses s'estan estovant», afirmava Rivera, per a qui el posicionament de la cupaire (i sallentina i filla de miners) Anna Gabriel dilluns al costat dels treballadors en un acte convocat a Barcelona per la CGT «ajuda una mica».

Rivera confia que el territori en el seu conjunt acabi acceptant la possibilitat que els comitès veuen com a única solució per garantir l'activitat de la mina de Sallent mentre no estigui a punt (per un retard tècnic) la rampa de Cabanasses: continuar abocant parcialment al Cogulló. Els representants dels treballadors confien que fins i tot l'Associació de Veïns de La Rampinya pugui contemplar aquesta possibilitat. «No hem tingut cap contacte amb ells, però és clar que han estat en el seu dret d'exercir accions legals, perquè a la mina s'han fet coses malament», admet Rivera. Amb tot, el president del comitè de Sallent recorda que «aquesta empresa [ICL, que va assumir l'explotació de les mines del Bages el 1998] ha estat l'única que ha posat diners i mesures per arreglar un problema que ve de molt enrere. Nosaltres estem abocant de manera molt controlada», insisteix Rivera, que recorda que l'empresa de matriu israeliana «inverteix cada any 6 o 7 milions d'euros» per pal·liar la pèrdua salina de la muntanya.

«L'empresa», explicava ahir el president del comitè, «ens ha dit que les converses amb el Govern van endavant tot i que encara no hi ha res». En la mateixa línia s'expressaven ahir fonts de l'empresa, que insistien que «hi ha converses obertes amb el Govern» i que «intentarem anar coordinadament amb els sindicats per trobar solucions consensuades». Per això Rivera es mostrava «una mica més optimista», tot i que apunta que «no les tenim totes». «Estem a favor que es respecti la sentència, és clar, però una moratòria seria bona per al territori», diu Rivera. La propera setmana hi ha convocada una reunió al més alt nivell entre l'empresa i el Govern de la Generalitat per avançar en les converses. D'altra banda, Promineria ha convocat aquesta tarda a Sallent una reunió amb agents del territori per buscar vies de solució al problema.