L'Associació de Veïns de la Rampinya de Sallent, l'entitat que amb el seu litigi contra el runam va donar lloc a la data límit que obliga a aturar l'abocament al Cogulló el 30 de juny, insisteix que la sentència judicial «s'ha de complir». Benet Vendrell, president de l'associació, és taxatiu. La petició, dilluns, dels comitès d'empresa de les mines d'una moratòria que permeti continuar els abocaments per no posar en perill els llocs de treball de Sallent-Balsareny, no troba cap ressò en l'entitat. «L'activitat de Sallent ja s'hauria d'haver aturat. L'empresa no ha fet bé la seva feina i ara s'exclama. S'hi va posar d'esquena i ara se'ls tira el temps a sobre», conclou Vendrell.

El president de l'associació creu que la demanda dels comitès «és una continuïtat del que ja han fet fins ara» i apunta que els representants dels treballadors «es manifesten en nom de l'empresa». Per a Vendrell, l'alerta sobre la continuïtat dels llocs de treball «barreja coses diferents: les empreses han de treballar en condicions i restaurar el runam generaria més llocs de treball».

Vendrell considera que l'empresa minera «ha d'assumir el traspàs dels treballadors a Súria, i té solucions per fer-ho adequadament». Per a Vendrell «hi ha alternatives» a continuar els abocaments parcials, com proposen els comitès d'empresa de Sallent i Súria. «S'havia d'invertir, i no s'ha invertit. Quan ICL va assumir la mina hi havia actius i passius i han manifestat reiteradament que solucionarien els problemes, però només han donat excuses i no ho han solucionat».

Segons el president de l'entitat, la situació de risc que apunten els comitès és «exagerada: l'empresa ho pot solucionar i sap com fer-ho. Estem parlant d'una etapa transitòria [fins que estigui a punt la rampa de Cabanasses] i l'empresa ho pot suportar. Però amb diners públics ja s'han fet moltes coses que havia d'assumir l'empresa, com solucionar els incidents amb les canonades de salmorres». Vendrell creu que «des de fa quatre o cinc anys s'han aplicat mesures pal·liatives» als sorgiments salins del Cogulló, «però continuen sortint cada dia les salmorres cap a la riera de Soldevila». Per tot plegat, Vendrell conclou que «l'empresa no ha fet la feina i ara s'exclama. Sabien que això passaria. S'hi van posar d'esquena i ara se'ls tira el temps a sobre».