Els grups bancaris que operen a Espanya van obtenir un benefici net conjunt de 7.987.000 d'euros el 2016, el 23,1% menys que l'any anterior, a causa de més sanejaments i dotacions realitzades, sense els quals el guany hauria crescut el 12%.

Així ho va explicar ahir en roda de premsa el president de l'Associació Espanyola de Banca (AEB), José María Roldán, que ha afegit que els comptes també es van veure afectades per factors com l'evolució negativa enfront de l'euro d'algunes monedes de països on opera la banca i per les provisions per tornar les clàusules sòl. Un dels factors determinants que van llastrar els comptes anuals van ser els sanejaments extraordinaris que van haver de realitzar en l'últim trimestre de l'exercici algunes entitats, especialment el Banco Popular, el nom no va esmentar Roldán expressament en cap moment.

Els resultats del 2016 indiquen que «som davant d'un sector més solvent, més líquid i que està millorant la seva rendibilitat», tot i que té encara al davant «un exercici addicional de neteja de balanços», però està en disposició de finançar el procés de reactivació econòmica.

«Un any de transició, però cap a una situació millor», va dir Roldán en unes breus declaracions als mitjans audiovisuals abans de començar la roda de premsa.

El balanç consolidat dels grups bancaris espanyols es va elevar al tancament del desembre a 2,6 bilions d'euros, inferior en uns 29.000 milions o l'1% al corresponent a l'exercici anterior.