Els aldarulls durant la manifestació a Manresa pel Primer de Maig convocada per l'esquerra anticapitalista de la capital del Bages, que va acabar amb dos detinguts i una quinzena de contusionats (deu manifestants i cinc policies), va aixecar ahir dures crítiques de la CUP, EUiA i la CGT de Manresa a l'ingent desplegament policial i a l'actuació dels Mossos.

En sengles comunicats, les tres organitzacions qualificaven de «detencions arbitràries», «assetjament» i «càrrega indiscriminada» els fets ocorreguts al pas de la manifestació pel carrer del Born, quan van tenir lloc friccions entre manifestants i mossos que van acabar a cops de porra. Per primera vegada en les manifestacions de l'esquerra anticapitalista del Primer de Maig, els Mossos van desplegar un inesperat operatiu d'acordonament de la manifestació (amb una trentena d'antiavalots), que va generar tensió entre els manifestants i que va acabar esclatant a l'angosta entrada al barri antic.

La CUP afirmava ahir que els Mossos van actuar «amb actitud totalment provocadora, sense respectar l'espai ni la distància adequada per tal de poder exercir el dret a manifestació», i exigia una reunió amb «les instàncies polítiques responsables del desplegament policial» amb l'Ajuntament, el departament d'Interior i la CUP de Manresa. A més, reclamava «un posicionament públic» de l'Ajuntament per valorar «el desplegament, les agressions policials i les detencions arbitràries». Com a colofó exigia «depurar responsabilitats» entre «responsables polítics, agents agressors i comandaments que donaven les ordres».

El grup local d'EUiA, per la seva banda, expressava ahir el seu «rebuig frontal» a l'actuació policial i considerava «greu» l'«assetjament i violència que van patir els manifestants», entre els quals, recorda el partit, hi havia infants, «en una jornada que sol ser reivindicativa i festiva». Segons EUiA, el desplegament de Mossos va ser «intimidatori» i una «provocació dels que han de ser servidors de la llei i l'ordre». A més, atribuïa al cos de seguretat «falta de professionalitat i sensibilitat» pel «comportament violent» d'«un bon nombre d'antiavalots». La CGT també va emetre un comunicat en què qualificava l'actuació policial de «provocadora» i descrivia els manifestants com «un ramat de xais envoltat per llops amb ganes de carn fresca». A més, acusava la policia de «rebentar la manifestació fins aleshores pacífica» en arribar al carrer del Born.

Fonts de Mossos d'Esquadra van declinar valorar el resultat del dispositiu dissenyat per a aquest Primer de Maig, però insistien que «les actuacions es valoren sempre a priori en cada cas i per prevenir incidents, en funció de la informació de què es disposa i de l'experiència d'altres anys». «No es fan mai les coses perquè sí», afirmaven les mateixes fonts, que recordaven que en anys anteriors la manifestació anticapitalista acostumava a deixar un rastre de visbiles pintades en oficines bancàries, seus de partits polítics, i establiments de multinacionals i grans empreses locals.