El 58% dels alumnes en pràctiques a Espanya no percep cap remuneració, segons l'informe L'experiència dels becaris a la Unió Europea, de la Comissió Europea, mentre que 7 de cada 10 reconeixen tenir una càrrega laboral equivalent a la dels treballadors amb contracte. La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) ha recordat aquestes dades després de la polèmica dels últims dies per la presència de nombrosos becaris que treballen sense cobrar a les cuines dels grans xefs a canvi d'adquirir coneixements i ampliar el seu currículum, alimentada pel xef Jordi Cruz, que va defensar que és un privilegi aprendre i treballar, encara que sigui sense cobrar, amb els grans cuiners (veure pàgina 19).

Segons la professora del màster d'Ocupació i Mercat de Treball i dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació de la UOC Ana Gálvez, només les ganes d'adquirir experiència i debutar al mercat laboral compensen els desavantatges d'un col·lectiu difícil de xifrar, ja que molts no estan donats d'alta a la Seguretat Social. Segons la UOC, a Espanya hi ha uns 70.000 becaris, que són els que reben algun tipus de remuneració, i es desconeix els que no estan adscrits a cap conveni.

Sindicats i alguns experts reconeixen que la situació d'alguns becaris ha empitjorat amb la crisi, ja que moltes empreses s'han aprofitat d'aquesta mà d'obra més barata.