La Generalitat reactivarà la promoció d'habitatge públic de lloguer i impulsarà, per primera vegada en els últims tres anys, la construcció de 98 pisos amb rendes assequibles en quatre promocions a Barcelona, Rubí i el Masnou, que suposaran una inversió de 6,6 milions d'euros.

El Govern, a més, està decidit a donar una nova empenta a la compra d'habitatges que són propietat de les entitats bancàries a través del dret de tempteig i retracte. En aquest sentit, l'Institut Català del Sòl (Incasòl) transferirà 13 milions d'euros a l'Agència de l'Habitatge de Catalunya per adquirir entre 225 i 250 pisos més a través d'aquest mecanisme, que se sumaran als 350 que ja estava previst comprar aquest any amb els 18,5 milions d'euros procedents de l'impost als pisos buits.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i la titular de Governació, Administracions Locals i Habitatge, Meritxell Borràs, van explicar ahir aquestes noves actuacions en matèria d'habitatge en un acte a la seu del Col·legi d'Arquitectes de Barcelona, al qual van assistir uns 150 professionals del sector. «Ha costat, però després d'una situació molt dura de crisi econòmica per fi podem reactivar la promoció d'habitatge de lloguer», va anunciar Rull.

Aquestes primeres quatre promocions es desenvoluparan en zones on hi ha acreditada una elevada demanda d'habitatge i la dificultat per accedir-hi per part de persones amb pocs recursos, ha detallat el conseller. En total seran 98 pisos de lloguer social que suposaran una inversió de 6,6 milions d'euros i que se sumaran al parc públic de 14.500 habitatges de propietat que té actualment la Generalitat. La promoció del Masnou ja disposa de projecte de construcció, mentre que els altres tres concursos es convocaran de forma simultània aquest mateix any, amb l'objectiu que les obres es licitin el 2018 i el lliurament dels habitatges als seus nous llogaters es produeixi el 2019. El conseller Rull va comentar que aquests concursos es duran a terme en dues fases: una primera en la qual se seleccionaran vuit candidatures «per la seva capacitat i solvència», i una segona en què un comitè d'experts valorarà cada projecte. En tots els casos, va apuntar Rull, s'incidirà en la qualitat de les promocions.

La consellera Meritxell Borràs, de la seva banda, va anunciar que l'Incasòl aportarà 13 milions d'euros perquè aquest any la Generalitat pugui adquirir a la banca 225-250 pisos més a través del dret de tempteig i retracte, superant així la xifra de 500 nous pisos incorporats aquest 2017 al parc públic de lloguer mitjançant aquest mecanisme.