El vicepresident català i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, va presumir de gestió econòmica en la 33a Reunió del Cercle d'Economia de Sitges, on també va llançar un missatge de tranquil·litat a l'empresariat, i assegura que Catalunya seguirà a Europa si aconsegueix independitzar-se.

Els empresaris que participen en aquesta trobada van aprofitar la presència de Junqueras per traslladar-li la seva preocupació pel projecte sobiranista del Govern i la possibilitat que Catalunya acabi sortint de la UE si s'independitza.

El dirigent d'ERC va afirmar que Catalunya forma part de la Unió Europea i que actualment no hi ha cap mecanisme legal, cap tractat, cap directiva ni cap article europeu que prevegi l'expulsió d'un Estat membre o d'una regió.

«Només hi ha una via possible i és a petició pròpia, i jo els asseguro, i ho repetiré tantes vegades com faci falta, que no tenim cap intenció de demanar el que no volem. Impossible», va manifestar.

El vicepresident català va remarcar que els actuals membres del Govern són de fet partidaris d'una Europa més unida, d'unes institucions comunes més fortes i, fins i tot, d'una major integració fiscal que prevegi la possibilitat que hi hagi algun impost en comú, «potser el de societats». «Som europeistes absolutament convençuts i a les institucions europees segur que així els consta que és», va incidir. Junqueras va posar èmfasi en el fet que la sortida de la UE «no només és impossible, sinó que a més no convé a ningú», i va demanar «tranquil·litat absoluta al respecte».

La millor relació possible

Va afirmar que és voluntat del Govern tenir «la millor relació possible» amb l'Estat espanyol i amb els espanyols, i que la millor manera d'aconseguir-ho és aconseguir que aquesta relació «sigui entre iguals, entre aquells que disposen de les mateixes competències, responsabilitats i instruments».

Respecte a la tensió política amb Espanya per la convocatòria del referèndum, Junqueras va dir que Catalunya està disposada a parlar i vol fer les coses «de la millor manera», que és permetent «que els ciutadans parlin», el que en democràcia «es fa votant».

En la seva intervenció inicial, Junqueras va treure pit de la gestió econòmica del Govern amb l'exposició de desenes de xifres que evidencien el bon moment de l'economia catalana.

El dirigent independentista va recordar que Catalunya està batent rècords «històrics» en exportacions i en inversió estrangera directa, a més de tancar el 2016 amb un creixement del PIB del 3,5%, el doble de la mitjana de la zona euro.

Segons el seu parer, aquest creixement és «sòlid, robust i molt diversificat», amb un sector industrial «com a punta de llança» que va créixer l'any passat el 5% i unes perspectives per al 2017 d'un augment del 2,7%, percentatge que la Cambra de Comerç de Barcelona eleva al 2,8%, i el BBVA, al 3%.

Creixement del PIB

«Les dades inviten com a mínim a l'optimisme. L'any passat els parlava d'expectatives i ara ja els parlo de dades», va etzibar Junqueras, que va apuntar que Catalunya acabarà aquest any amb un PIB de 233.000 milions d'euros, quan fa uns anys enrere estava estancat en els 200.000 milions.

El vicepresident va destacar també que el dèficit de la Generalitat ha caigut del 2,9% al 0,9%, fins al punt que l'esforç de la Generalitat suposa el 85% del total de la reducció del dèficit que han aconseguit el conjunt de les administracions públiques espanyoles. «Silenci és interès?», els va preguntar el vicepresident Junqueras als empresaris després d'oferir aquesta dada.

En contrast, Junqueras va assenyalar que l'economia espa-nyola té un deute del 100% del PIB i un dèficit «fora de control», cosa que augura un escenari en el qual «la magnitud del repte ens ha d'interpel·lar a tots de manera directa».