L'aprovació del Pla Director Urbanístic (PDU) de la Mineria del Bages s'apuntava mesos enrere com un dels instruments per concretar les mesures que ICL podria implantar per al període transitori. És a dir, el document on quedés acordaa i escrita la combinació de propostes, entre les quals les de poder continuar abocant durant uns mesos al Cogulló. L'aprovació definitiva del PDU, però, no té un calendari fixat, segons confirmaven ahir fonts del departament de Territori i, tot i que no van concretar més, el que és una evidència és que no hi ha temps material perquè s'hagi fet abans de la data del 30 de juny.

Aquest pla director el va aprovar inicialment la Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central el 26 d'octubre passat i, a partir d'aquell moment, es va obrir el període d'exposició pública, que es va tancar el febrer. Urbanisme treballa ara en la redacció del document que s'ha de completar a partir de les al·legacions que han presentat ajuntaments i entitats (entre aquestes, Montsalat i l'Associació de Veïns de la Rampinya de Sallent, que en demanen la nul·litat) i ha de tornar a passar per la Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central perquè en faci l'aprovació provisional. La propera reunió prevista d'aquesta comissió és fixada per a dimarts vinent (6 de juny), tot i que no encara no se'n coneix l'ordre del dia i, per tant, si es tractarà aquest tema.

En el cas que sí que es portés a aprovació provisional i que aquesta prosperés, el Pla Director Urbanístic de la Mineria del Bages encara hauria de passar per una segona comissió urbanística, la de Catalunya, ja que es tracta d'un tema d'àmbit supramunicipal i qualificat d'interès general. D'aquesta -que no té data fixada per a la propera reunió- n'ha de sortir el que es coneix com a informe previ a l'aprovació definitiva. Una aprovació final que només arriba amb la firma del conseller.