Pimec ha calculat que el nou sistema de gestió de l'IVA tindrà un impacte d'almenys 150 milions d'euros per a les petites i mitjanes empreses catalanes si es tenen en compte, segons apunta, les dades de l'Agència Tributària, que va xifrar en 62.000 les empreses de l'Estat afectades per aquesta mesura.

Aquesta és una de les principals conclusions d'una enquesta que ha elaborat la patronal a més de 200 empreses per conèixer quin pot ser l'impacte de la nova mesura sobre el teixit empresarial. Segons Pimec, el 64% de les empreses enquestades es veuen afectades per aquest nou model de gestió de l'IVA, i assenyala que aquest percentatge d'empreses afectades és degut a un llindar de facturació baix i a l'afectació de les empreses exportadores inscrites al Règim de Devolució Mensual de l'IVA (Redeme).

La patronal apunta que es tracta d'un sistema que afecta empreses que s'hi han d'adherir obligatòriament, però també d'altres que legalment no ho han de fer però hauran de valorar si els penalitza més el compliment d'aquesta mesura o el fet de renunciar al Redeme.

L'estudi de Pimec demostra que hi ha força coincidència que suposarà uns costos addicionals. Les empreses enquestades que afirmen que hauran de modificar els sistemes informàtics i procediments comptables i administratius interns calculen uns costos mitjans de 4.500 euros (que poden arribar als 30.000 euros en casos extrems).

Pel que fa al personal que caldrà dedicar a les obligacions addicionals, el cost mitjà s'estima en 4.000 euros (i s'arribarà a 18.000 euros en alguns casos). Les empreses que tenen externalitzats aquests serveis calculen uns 3.500 euros de cost addicional (que pot arribar als 15.000 euros en casos extrems). En aquest sentit, la patronal ha calculat que si es tenen en compte les dades de l'Agència Tributària, que va xifrar en 62.000 les empreses de l'Estat afectades, el nou sistema d'IVA tindrà un impacte d'almenys 150 milions d'euros per a les pimes catalanes.

Entre els resultats positius de l'enquesta s'observa que molt poques empreses (4,8% de les enquestades) afirmen que hauran de renunciar al Redeme per evitar el compliment d'aquesta mesura, de forma que, tot i els costos, aquests es preveuen inferiors als avantatges del sistema de devolució mensual. El sistema de prova de l'Agència Tributària ha estat molt poc utilitzat entre les enquestades (3,2%), fet que pot estar relacionat amb el desconeixement que existeix sobre aquesta matèria entre les petites i mitjanes empreses catalanes.