L'expresident de Bankia Rodrigo Rato ha recorregut el seu processament per suposades irregularitats en la sortida a borsa en considerar «inimaginable» que el jutge proposi seure a la banqueta l'antiga cúpula de l'entitat, quan va apartar-ne els alts funcionaris del Banc d'Espanya i la CNMV.

En el seu escrit de reforma, la defensa de Rato defensa el procés d'integració de les set caixes de Bankia i el seu posterior debut borsari, operacions «objecte d'anàlisi i supervisió màxima i constant» per aquests organismes que, al seu moment, ni van «reprovar» ni « van advertir» errors en l'aplicació de la normativa.

Interpreta aquest fet com «un senyal inequívoc» que l'actuació dels administradors del grup BFA-Bankia «va ser la correcta», raó per la qual qüestiona el processament quan el jutge de l'Audiència Nacional, Fernando Andreu, va eximir de qualsevol «retret penal» els exresponsables de la CNMV i del Banc d'Espanya, entre ells el seu exgovernador Miguel Ángel Fernández Ordóñez.

«Resulta impossible armar una tesi acusatòria davant dels que han seguit les instruccions d'aquells», sosté el document, que insisteix que els directius de l'entitat van complir les exigències regulatòries i normatives. Així mateix, la defensa apunta que l'ordre de processament oblida fets importants que expliquen l'evolució negativa experimentada per l'entitat, que va ser fruit de la «greu crisi econòmica» i no d'un fet delictiu, pel que sol·licita el sobreseïment i l'arxiu de les investigacions. També qüestiona la decisió d'incorporar a la causa només l'últim informe realitzat pels perits judicials cedits pel Banc d'Espanya, i ignorar totes les altres proves: testificals, altres informes pericials, documentació del supervisor i altres «fets i parers sòlids, indubtables i definitius».