Sal Vesta Iberia S.L., una aliança d'empreses entre AkzoNobel i ICL Iberia, ha finalitzat les obres de la nova planta de sal d'especialitats, ubicada a Sant Fruitós de Bages, una instal·lació per a la producció de sal d'alta puresa destinada a l'alimentació humana i animal, i al tractament d'aigües. La posada en marxa de la nova planta ha requerit la creació inicial de 20 nous llocs de treball i una inversió d'ICL de 7,5 milions d'euros.

La sal del Bages és especialment demanada a Europa tant per la indústria electroquímica com per la d'aliments, pinsos i tractament d'aigües - sectors tots ells on l'alta puresa de la sal és de vital importància.

"Aquesta nova planta és una peça més en el camí cap a la mineria sostenible i un clar exemple dels efectes multiplicadors que el nostre projecte està proporcionant a la indústria a la Catalunya Central", comenta Carles Aleman, conseller delegat d'ICL Iberia Súria&Sallent , "amb aquest projecte i aplicant els conceptes d'economia circular estem donant valor al subsòl del Bages, tot ampliant la nova gamma de productes", afegeix.

«Amb la posada en marxa d'aquesta instal·lació al Bages estem totalment preparats pel creixement al sud d'Europa», manifesta Nils van der Plas, salt general manager a AkzoNobel. Afegeix Thierry Vanlancker, responsable d'Specialty Chemicals del comitè executiu d'AkzoNobel: "Cooperant amb ICL Iberia, hem aconseguit convertir un subproducte en un valuós recurs de matèria primera amb inversions addicionals limitades - un exemple perfecte de la nostra estratègia de creixement en actius estratègics"

En virtut d'un acord a llarg termini, de fins a 1,5 milions de tones anuals de sal d'alta puresa, Súria esdevindrà un centre de referència en la producció del sal vacuum. En l'actualitat, ICL ja ha construït i posat en marxa la primera planta de cristal·lització, amb una capacitat anual de 750.000 tones de producció de sal vacuum i 25.000 tones de potassa blanca d'alta qualitat. La segona planta de cristal·lització està prevista pel 2021. A més, la producció de sal d'alta puresa de Súria farà possible l'increment de capacitat de sal vacuum d'Akzo Nobel fins als 7 milions i mig de tones anuals.

Ambdues plantes, juntament amb la instal·lació de Sal Vesta, posen de relleu, afirmen fonts d'ICL, la voluntat de la companyia minera "d'avançar amb pas ferm cap a l'economia circular i la mineria sostenible, aprofitant tots i cadascun dels productes que s'extreuen del subsòl". El projecte iniciat a Súria, insisteixen les fonts de l'empresa, és ja "un primer pas per a no haver de traslladar 800.000 tones de sal al dipòsit salí del Cogulló".