El gasoil torna a vendre's per sota d'un euro en algunes gasolineres de Manresa. La caiguda del preu del petroli en les últimes setmanes, arrossegada pels dubtes sobre l'eficàcia de la retallada de producció dels països del càrtel de l'OPEP i l'anunci dels Estats Units de retirar-se de l'Acord de París sobre el canvi climàtic, comença a tenir reflex a les gasolineres.

Segons el registre de preus del Ministeri d'Energia, 4 estacions de servei manresanes venen el litre de gasoil a menys d'un euro. Quatre més ho fan per sota l'1 euro amb 10 cèntims.

Una gasolinera Bonarea, al polígon dels Dolors, està venent el litre de gasoil a 0,955 euros. A escassos metres, US. Manresa Gasoils Rovira, l'ofereix a 0,969. I encara a la mateixa zona, la benzinera Galp el té marcat a 0.989. Una altra gasolinera Galp, aquesta a l'avinguda Pirelli, ven el gasoil a 0,999 euros el litre.

Avia (1,038), Petromiralles (1,049), Repsol (1,069) i Setserveis (1,089) són les altres quatre gasolineres que ofereixen el gasoli per sota de l'1,10 euros.

A nivell català són les grans empreses de distribució les que estan tirant els preus a la baixa. De fet, les tres estacions que ofereixen el gasoil més barat pertanyen a les companyies Condis i Bonàrea. Les gasolineres abanderades per les grans companyies petrolieres han reduït menys els preus del litre de gasoil i només Galp se situa per sota de l'euro.

El mercat està reflectint la clara orientació a la baixa que durant les últimes setmanes ha dominat la negociació dels preus de la gasolina i el gasoil per la caiguda del petroli. En l'última setmana, la cotització del barril de Brent, de referència a Europa, va acumular una caiguda del 10% pel que fa a la setmana anterior.

El paper dels EUA

El passat 25 de maig els països pertanyents a l'OPEP i una altra dotzena d'exportadors com Rússia van decidir perllongar la retallada de producció petroliera, d'1,8 milions de barrils al dia, fins a març del 2018. La mesura perseguia un repunt dels preus, però va defraudar les expectatives del mercat.

A més l'anunci dels Estats Units de sortir de l'Acord de París contra el canvi climàtic ha aguditzat la tendència a la baixa. Donald Trump sembla decidit a complir les seves promeses en el camp de l'energia i cal recordar que el president dels Estats Units havia promès també millorar la fiscalitat del fracking i desprendre's de les reserves estratègiques de petroli per pal·liar el dèficit pressupostari.

Els experts assenyalen que els Estats Units estan disposats a ocupar l'espai al mercat que els països de l'OPEP estan deixant amb els seus acords per reduir producció. Això està rebaixant el preu del petroli i el seu reflex arriba fins i tot a les gasolineres de les comarques gironines.