L'oficina del Centre d'Informació per a Treballadors Estrangers (CITE) de CCOO a Manresa va rebre l'any passat 808 visites, per part de 468 persones, el 62 % de les quals van ser dones, segons les dades publicades pel sindicat. Especte de l'any anterior, el nombre de visites ha crescut el 25%, i suposa el nombre més elevat de consultres després de tres anys de davallades consecutives. Les 808 visites del 2016 suposen la xifra més elevada en el període de crisi després de les prop de 900 del 2012. El nombre d'usuaris del servei també ha crescut respecte de l'any anterior, el 7%.

Els usuaris van realitzar el 2016 un centenar més de consultes que un any abans, prop de 1.040, sobre temes diversos d'estrangeria, els més freqüents dels quals van ser l'autorització de treball (16,7 %), les targetes comunitàries (15,7%), l'arrelament social (12,1 %), la renovació de les autoritzacions de residència (11,6 %) i la nacionalitat (11,2 %).

Segons CCOO, aquestes dades posen de manifest les dificultats per les quals encara passen les persones estrangeres arran de la crisi econòmica, que els dificulten accedir a un lloc de treball o mantenir-lo, requisits indispensables per accedir a la regularització o per poder renovar les autoritzacions. També posa de manifest, afirma el sindicat, «les traves administratives que dificulten determinats procediments, com ara l'expedició de les targetes de familiars de comunitaris».

Pel que fa als països d'origen, el 28,4 % de les persones procedeixen del Marroc, seguides del 10,9 % de Bolívia i el 8,1 % del Senegal. Pel que fa a la seva situació legal, el 66% es troba en situació regular i el 56,3% treballa, encara que el 42,1 % ho fa de manera irregular. Els principals sectors d'ocupació són el servei domèstic (47,1 %), la indústria (17,6%) i altres serveis (14,6%). El sector amb més presència del treball irregular és el servei domèstic (61 %).

El CITE és una associació promoguda per CCOO de Catalunya que fa més de tres dècades que assessora els immigrants en tot el que fa referència a la legislació d'estrangeria i als tràmits que s'han de realitzar vinculats a aquesta legislació. El CITE també dóna suport als tècnics municipals en relació amb els canvis legislatius i procedimentals relacionats amb la Llei d'estrangeria i en altres aspectes vinculats al fet migratori. A més, des del 2012 també s'hi informa sobre els aspectes relacionats amb la mobilitat internacional de treballadors, i des del 2015 s'imparteix la formació de coneixements laborals prevista en la Llei d'acollida de les persones immigrades i retornades a Catalunya.

Des de fa més de 25 anys, el CITE té una oficina a Manresa, ubicada a la seu del sindicat CCOO a la ciutat, i que té el suport de la Diputació de Barcelona i de l'Ajuntament de Manresa. L'oficina obre els dilluns.