El Banco Popular va recuperar ahir la «normalitat» en la seva operativa després de ser intervingut dimecres per les autoritats europees i adjudicat al Banco Santander, una operació que suposarà la pèrdua de tota la inversió per a accionistes i titulars de bons, que ja estudien accions legals.

Malgrat que una part dels més de 300.000 accionistes de l'entitat financera han començat a mobilitzar-se i organitzar-se per intentar recuperar els seus diners, fonts del FROB han descartat que, com va passar amb Bankia, es pugui activar un arbitratge que els permeti recuperar els seus estalvis.

Les mateixes fonts han precisat que una possible compensació dependrà enterament de la voluntat del seu nou propietari, el Banco Santander, ja que el Mecanisme Únic de Resolució (MUR) no contempla ni ajudes ni indemnitzacions. Tal com han recordat, el BCE va decidir la intervenció del Popular, una operació que va organitzar la Junta Única de Resolució, i va executar el FROB. Aquesta era la primera vegada que Europa aplicava aquesta resolució (intervenció i liquidació) d'una entitat financera sense que fos necessària l'aportació de diners públics. Les noves normes imposen pèrdues a accionistes i creditors, però protegeixen els dipositants.

La intervenció del Popular es va produir dimecres davant dels problemes de liquiditat i solvència que tenia, com ha reconegut el vicepresident del BCE, Vítor Constancio. De la mateixa manera, fonts del FROB han afegit que el volum de dipòsits del Popular també va ser determinant perquè el BCE es decidís a intervenir-hi, ja que el 5 de juny el banc tenia un total de dipòsits coberts i no coberts de 60.347 milions d'euros, dels quals 35.863 milions corresponien a persones físiques i 8.280 a pimes.