El Col·legi d'Economistes de Catalunya va presentar ahir el 3r Congrés d'Economia i Empresa de Catalunya, que debatrà sobre un nou paradigma de societat i economia. Amb el lema «Cap a un model eficient i equitatiu» plantejat com un procés participatiu i obert a tothom, el congrés té com a objectiu pilotar un debat sobre la transformació «disruptiva» que viurà la base econòmica catalana en el context d'una nova època.

El degà del Col·legi d'Economistes i president del comitè organitzador del Congrés, Joan B. Casas, va assegurar que «una societat no equitativa crea desequilibris i a mitjà termini és ineficient». El congrés culminarà el 17 de maig del 2018 al Palau de Congressos de Barcelona, on es presentaran les conclusions dels 13 eixos d'estudi que s'hauran preparat durant aquest període.

L'objectiu de la iniciativa, coincidint amb el 30è aniversari de la celebració del darrer Congrés d'Economia de Catalunya, és debatre com han d'afrontar l'economia i les empreses catalanes el seu futur a partir de les seves potencialitats i dels condicionants interns i externs considerant el binomi macro i microeconòmic. Casas va explicar que «volem analitzar un model econòmic basat en l'eficiència i també en l'equitat i la lluita contra les desigualtats», ja que, segons va apuntar, «una societat no equitativa genera des-equilibris que a mitjà termini provoquen ineficiències i manques de competitivitat». El degà va argumentar que l'etapa d'instauració i incorporació al mercat comunitari ha estat «superada» i que ara es planteja una «transformació disruptiva de la base econòmica on emergeix una nova època, no de continuació, sinó de nou paradigma».

El congrés es configurarà amb un seguit de convocatòries durant un any al voltant de 13 eixos de treball que preveuen la globalitat de l'estudi de l'economia en els àmbits macro i micro, així com el sector públic i l'estat del benestar. Els temes seran les noves tecnologies, la desigualtat, la indústria 4.0, la balança comercial, la formació contínua, les pensions, la innovació, els mercats de capitals, les infraestructures, el medi ambient, la professió d'economista en el futur i la digitalització i la intel·ligència artificial.