Les comunitats de veïns podran generar energia fotovoltaica per atendre les seves pròpies necessitats de consum elèctric. Una sentència del Tribunal Constitucional ha aixecat la prohibició a l'autoconsum en les instal·lacions d'ús col·lectiu, que ha impedit la instal·lació de plantes solars en edificis, urbanitzacions i fins i tot polígons industrials, segons ha explicat la directora general d'Energia i Activitat Industrial i Minera, Esther Marín.

La decisió, que s'ha produït arran d'un recurs de la Generalitat de Catalunya contra una llei estatal, obre la porta a la creació de plantes solars que abaratirien la factura elèctrica en aportar part de l'electricitat que consumeix l'enllumenat de l'escala i les zones comunes, l'ascensor, les portes del garatge o les depuradores de les piscines.

El Tribunal Constitucional ha estimat en part un conflicte de competències plantejat per l'executiu català contra un reial decret d'octubre de 2015, en el qual s'estableix que, «en cap cas, un generador es podrà connectar a la xarxa interior de diversos consumidors».