El departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació iniciarà, durant la primera quinzena de juliol, el pagament dels ajuts a l'agricultura ecològica cor-responents a la campanya 2016, i, abans de final de juliol, farà efectius els corresponents a la ramaderia ecològica, segons ha anunciat la Generalitat.

Aquests ajuts, amb compromisos a 5 anys vista, s'emmarquen dins el Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya, PDR.cat2020, amb el cofinançament del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), de la Generalitat i també amb fons del ministeri d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient.

Segons recorden fonts del departament, aquests ajuts compensen el lucre cessant i l'increment de costos associats a pràctiques respectuoses amb el medi ambient que suporten els operadors ecològics. En aquest sentit, per a l'agricultura ecològica, l'operació té en compte els costos addicionals en la fertilització i l'ús de mitjans de sanitat vegetal utilitzables en producció ecològica, la utilització de material vegetal certificat i l'increment de mà d'obra que solen tenir els operadors ecològics. Per a la ramaderia, té en compte la variació en el rendiment productiu, la millora de les instal·lacions i la disminució de la densitat animal i la inclusió de far-ratges ecològics, entre d'altres.

Pel que fa a l'any 2016, per l'ajut a l'agricultura ecològica, a banda dels que ja en van ser beneficiaris l'any 2015, s'incorporen nous beneficiaris, de manera que s'incrementa el nombre d'explotacions fins a més de 1.700. Pel que fa a la ramaderia ecològica, es va convocar amb renovació de compromisos, per la qual cosa el nombre d'explotacions beneficiàries se situa al voltant de 450.

Segons dades de la Generalitat, el PDR.cat2020 ha assolit el 14,33% d'execució amb un import global de 116,18 milions d'euros. Justament ahir es va reunir a Barcelona el Comitè de Seguiment del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya (PDR) 2014-2020, que examina periòdicament els resultats de l'aplicació del Programa en relació amb el compliment dels seus objectius.