La junta de l'associació de veïns del barri de la Rampinya de Sallent ha convocat finalment per a aquest dissabte a 2/4 de 8 del vespre l'assemblea general extraordinària que li va exigir en una notificació la jutgessa del jutjat de primera instància número 3 de Manresa. Segons l'associació, aquesta és l'assemblea reclamada per via judicial, però el demandant, el veí del barri José María Sánchez, considera que aquesta convocatòria és «una absoluta i inacceptable presa de pèl», com ha fet saber a la jutgessa en un escrit, i demana que la reunió es convoqui en les condicions exigides i concedides per la jutgessa. Per això, i malgrat que la convocatòria està feta, podria haver-hi un canvi de darrera hora si la jutgessa accepta la reclamació de la part demandant perquè no es consideri la del dissabte al vespre com l'assemblea extraordinària que havia fixat la mateixa magistrada.

La mina, al fons

Tot plegat, un embolic, amb un rerefons de molt més abast que un simple enfrontament entre veïns. La junta de l'associació de la Rampinya, presidida per Benet Vendrell, és la que va impulsar la denúncia contra el pla urbanístic de Sallent que va comportar una sentència de suspensió dels abocaments al Cogulló, salvada, in extremis, per una pròrroga judicial el 29 de juny passat. José María Sánchez, un nouvingut a Sallent que fa tres anys es va incorporar a la junta i que va ser-ne expulsat per posicionar-se contra l'actitud bel·ligerant d'aquesta junta respecte de la mina, denuncia des de la seva exclusió que la presidència de l'entitat no compleix els requisits legals d'una associació, ja que no convoca les assemblees ordinàries, no cobra les quotes als associats i ni tan sols respon a la recent reclamació judicial de presentar el llibre d'actes i la relació de socis.

Debatre sobre el conflicte

En l'assemblea que vol Sánchez s'ha de debatre un únic punt: oferir als associats informació sobre el conflicte amb el Cogulló i sobre els corresponents procediments judicials. Sánchez creu que al bar-ri no hi ha la voluntat veïnal de mantenir la batalla contra la mina, i vol modificar, per votació, el posicionament d'una junta reàcia, segons tots els indicis, a debatre públicament aquest posicionament.

L'alcalde de Sallent, David Saldoni, confirma el comportament singular de l'associació. «Fa anys que no hi parlo, malgrat que anualment em reuneixo un o més cops amb la resta d'associacions de veïns del poble. Només tinc constància de la seva existència per la qüestió de la mina, no perquè expressin una preocupació pels problemes del barri», explicava ahir a aquest diari. Saldoni diu no tenir cap constància que l'associació cobri cap quota a cap veí; sí que la té, diu, d'altres associacions i entitats del municipi. Ahir va ser impossible, de nou, contactar amb Benet Vendrell o amb la seva representació legal.

Una no-convocatòria?

En aquest context, i després d'una llarga contesa judicial per posar data i lloc a la reclamada assemblea extraordinària, la part demandant assegura que la convocatòria de dissabte no respon a cap dels criteris exigits pel jutjat. «Diuen que hi ha una convocatòria feta, però cap dels molts veïns amb qui hem contactat», explica Ferran Llaquet, advocat de José María Sánchez, «diu haver rebut cap notificació». A més, continua Llaquet, «la jutgessa demanava que l'assemblea es fes a l'edifici de l'Ajuntament i un divendres, per facilitar-hi l'assistència», i denuncia que la reunió s'ha convocat en un local municipal, el de l'associació de veïns, i en dissabte, en ple juliol. «Defensem, per tant, que aquesta assemblea no és vàlida».

Sánchez va exposar en un escrit el dia 13 passat els seus motius a la jutgessa, però encara no hi ha resposta judicial. Aquesta, diu Llaquet, no es descarta que pugui arribar avui, o fer-ho un cop celebrada la «reunió, no assemblea» (la defineix Llaquet»), i que això obligués, si així ho decidís la magistrada, a repetir la convocatòria.

Els arguments de la junta

En un contacte amb aquest diari el 29 de juny passat, durant la vista per la pròrroga del Cogulló, Vendrell reconeixia no haver aportat les actes perquè «el departament de Justícia no ens ho va posar com a condició quan s'havia d'acreditar l'entitat». Vendrell defensava que l'associació és «totalment legal». En un comunicat previ, l'associació va denunciar que Sánchez «és una persona sense dret de soci i no pertany a l'associació», i recordava que n'havia estat expulsat. La defensa de Sánchez afirma que l'expulsió va ser irregular perquè, entre altres defectes, no es va ratificar una assemblea que fa tres anys que no es convoca ni tan sols de manera ordinària com marca la norma.