L'activitat econòmica ha recuperat a Catalunya els nivells previs a la crisi, però no ha ocorregut el mateix amb el mercat laboral, que presenta un volum d'ocupació l'11% més baix que el del 2007, fet que suposa que hi ha 438.000 llocs de treball menys.

Encara que el mercat de treball va millorant des de l'any 2013 amb creació de llocs de treball net, es manté lluny de les xifres registrades fa una dècada i presenta actualment una taxa d'atur pròxima al 15%, més alta que la mitjana de la zona euro, que és del 10%.

L'ocupació que es crea, a més, és majoritàriament de caràcter temporal i hi ha dificultats per reduir l'atur de llarga durada, i tot això en un context de moderació salarial, segons destaca l' Informe anual de l'economia catalana 2016, que va presentar ahir el vicepresident català i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras. La creació de llocs de treball, doncs, continua sent l'assignatura pendent d'una economia que ha crescut de forma sostenible els últims anys i el PIB de la qual va arribar el 2016 el seu màxim històric, amb un valor absolut de 223.629 milions euros, impulsat per la indústria (+4%) i les exportacions (+4,1%). «La crisi ha estat devastadora, amb conseqüències duríssimes, però comença a ser evident que la nostra economia ha estat capaç de trobar un camí de creixement sostenible, diversificat i robust», va assenyalar Junqueras.

Després de créixer el 3,5% el 2016, totes les previsions apunten que l'economia catalana avançarà aquest any aproximadament el 3%, per damunt de la majoria d'economies desenvolupades, i que al tancament de l'any se superaran els 232.000 milions de PIB, i es marcarà una nova fita històrica. Tots els components de la demanda han contribuït el 2016 a la recuperació econòmica, amb un increment notable del consum de les llars (2,7%), però també pel costat de l'oferta tots els sectors de l'economia milloren els seus resultats. Encara que la indústria lidera aquesta recuperació, la construcció repunta per primera vegada després de la crisi (3,2%) i el turisme torna a batre rècords tant pel que fa al nombre de visitants estrangers (18,1 milions, el 4,3% més) com al volum de despesa efectuat (17.434 milions, el 4% més).

Junqueras remarca a més que Catalunya ha batut el 2016 el seu rècord històric en captació d'inversió estrangera directa, amb un import superior als 5.000 milions d'euros, la qual cosa representa el 2,3% més que el 2015. «És una de les dades que reflecteixen més bé la millora de les expectatives de la confiança per part dels inversors internacionals», indica l'informe.