Air Berlin, la segona aerolínia d'Alemanya, es va declarar ahir insolvent després de deixar de rebre suport financer del seu accionista majoritari, Etihad Airways.

Air Berlin va sol·licitar ahir al jutjat de primera instància i instrucció de Berlín-Charlottenburg obrir un procés d'insolvència per seguir amb la seva reestructuració. L'aerolínia alemanya rebia des de fa anys injeccions financeres del seu accionista majoritari, Etihad, per no enfonsar-se, però aquesta setmana la companyia àrab no va a facilitar el crèdit acordat.

No obstant això, la segona companyia aèria d'Alemanya seguirà endavant amb un crèdit de 150 milions d'euros del govern del seu país, que dóna suport, igual que el grup d'aerolínies Lufthansa, a Air Berlin en els seus esforços de reestructuració.

Lufthansa garanteix que els avions que lloga a Air Berlin, i que són els mateixos que fan servir Eurowings i Austrian Airlines, puguin ser gestionats com fins ara. A més, Lufthansa negocia amb Air Berlin l'adquisició de part de la companyia i li ofereix la possibilitat de contractar personal, contactes que, segons la primera companyia alemanya, preveu que arribin aviat a un acord positiu.

Mitjançant el procés d'insolvència que ha sol·licitat Air Berlin, la direcció de la companyia seguirà al capdavant de la mateixa i aquesta continuarà funcionant amb normalitat, pel què els bitllets comprats són vàlids, es duran a terme els vols previstos i es poden reservar nous vols. La cotització en borsa de les accions d'Air Berlin es va interrompre ahir després que baixessin fins al 48%.

Air Berlin, fortament endeutada, va decidir l'any passat reduir la seva flota fins a 75 avions i retallar 1.200 llocs de treball, i, al desembre, vendre a Etihad Airways seva participació en la filial austríaca Niki per 300 milions d'euros. La companyia volia centrar-se en la seva oferta de vols a Alemanya, Itàlia, els països nòrdics i Europa de l'Est.

També desitjava crear un nou grup aeri juntament amb TUIfly, l'aerolínia a oferta més completa del grup turístic TUI, però els plans van fracassar.