El govern central ha decidit prorrogar el Pla Prepara per a aturats sense prestació, que vencia avui, durant sis mesos més, segons va informar ahir el sindicat UGT en un comunicat. Entre altres mesures, aquest pla contempla ajudes econòmiques per a persones en situació d'atur que ja han esgotat el dret a la percepció del subsidi.

La pròrroga d'aquest pla s'aprovarà en un reial decret al Consell de Ministres que està previst que se celebri el proper 25 d'agost, en el qual s'inclourà una autorització expressa de les comunitats autònomés per encarregar-se de la seva gestió.

El ministeri d'Ocupació es va ruenir ahir al matí amb representants de CCOO, UGT, CEOE i Cepime per tal d'abordar el futur d'aquest pla davant la fi de la seva vigència i la seva posada en qüestió per part del Tribunal Constitucional (veure desglossat).

A més, en la reunió que es va celebrar ahir es va acordar també una nova trobada per al proper 4 de setembre en la qual s'iniciaran els treballs de reforma dels programes complementaris existents -a més del Prepara, hi ha el Programa d'Activació per a l'Ocupació (PAE) i Renda Activa d'Inserció (RAI).

El Pla Prepara, que es va posar en marxa el 2011, preveu un seguit d'accions de polítiques actives d'ocupació i la percepció d'una ajuda econòmica per a persones que han perdut la feina i han esgotat les prestacions o no han cotitzat el temps suficient per accedir a la protecció per desocupació.

El programa, de sis mesos de durada, es va prorrogar en diverses ocasions i va ser l'any 2013 quan es va establir que s'ampliaria automàticament cada sis mesos fins que la taxa d'atur se situés per sota del 20%, un llindar que es va reduir al 18% el 2016 .

L'Enquesta de Població Activa del segon trimestre d'aquest any va situar la taxa d'atur en el 17,22%, de manera que decau la condició per a la pròrroga automàtica del programa, que si no fos perquè ara es renova hauria desaparegut avui, 15 d'agost.