El ministeri de Foment va proposar ahir el president del Consell Econòmic i Social (CES), Marcos Peña, com a àrbitre en el procediment de laude obligatori entre els treballadors dels controls de seguretat de passatgers de l'Aeroport de Barcelona-el Prat (Baix Llobregat) i l'empresa Eulen. Les dues parts tenen un termini de 24 hores per realitzar les al·legacions que creguin oportunes a la proposta del ministeri en relació amb la imparcialitat de l'àrbitre.

El president de la CES va actuar a la primavera com a mediador en el conflicte de l'estiba i l'acord de mediació proposat per ell va ser recollit en el desenvolupament reglamentari del reial decret de reforma del sector aprovat pel Congrés dels Diputats el 18 de maig passat.

La posada en marxa de l'arbitratge obligatori com a solució a la convocatòria de vaga de 24 hores indefinida dels treballadors d'Eulen Seguretat del Prat va ser acordat pel consell de ministres dimecres passat 16 d'agost en una reunió extraordinària.

El govern va recórrer a aquesta mesura després del fracàs de les negociacions entre l'empresa i els treballadors i de la mediació de la Generalitat, va explicar ahir el ministeri de Foment en un comunicat. Transcorregudes 24 hores des de la notificació de l'acord -que va tenir lloc ahir a les 11 del matí- sense que les parts haguessin consensuat la designació d'un àrbitre, corresponia al govern la proposta de nomenament. L'àrbitre que finalment sigui elegit dictarà la seva decisió, que haurà de resoldre en equitat les qüestions que s'hagin suscitat en el plantejament i desenvolupament de la vaga, prèvia audiència de les parts, en deu dies comptant des de la data de la seva designació.

Els treballadors ho denunciaran

Els representants dels treballadors van decidir no proposar cap altre nom perquè no veien «sentit» a participar en aquest procés quan creuen que el laude és «il·legal» i ho denunciaran «davant els tribunals», segons va explicar dijous l'assessor del comitè de vaga, Juan Carlos Giménez.

Tampoc la direcció d'Eulen no ho va fer davant la negativa del comitè a negociar la seva elecció, malgrat estudiar diverses candidatures «que reunien les condicions requerides per realitzar la funció d'àrbitre».

Poc després de l'anunci de la falta d'acord entre les parts sobre la designació d'un àrbitre, es va conèixer l'atemptat perpetrat a la Rambla de Barcelona i els treballadors d'Eulen Seguretat van decidir suspendre temporalment la vaga indefinida que mantenen des de dilluns passat, 14 d'agost.

Peña ha participat com a àrbitre i mediador en diversos conflictes de dimensió nacional.El president de la CES, nascut el 1948 a Terol, és llicenciat en Dret, membre del Cos Superior d'Inspectors de Treball des del 1972 i catedràtic de Dret del Treball. Entre altres conflictes, va ser mediador entre els sindicats i la direcció de l'empresa pública Izar, que va finalitzar, després de sis mesos de ruptura de negociacions entre les parts, amb un acord de conveni per als anys 2003 i 2004.