La Comissió Europea (CE) va informar ahir que ha obert una investigació en profunditat per aclarir si el projecte de compra del productor nord-americà de transgènics Monsanto per part de la farmacèutica i química alemanya Bayer distorsionarà la competència en el mercat europeu.

En particular, Brussel·les vol aclarir si l'operació podria reduir la competència en sectors com els dels pesticides o les llavors.

La comissària europea de Competència, Margrethe Vestager, va dir en un comunicat que «les llavors i pesticides són essencials per als agricultors i, en definitiva, per als consumidors».

Va afegir que la CE ha de garantir una «competència efectiva que permeti als agricultors tenir accés a productes innovadors de millor qualitat i a preus competitius» i que alhora s'ha de preservar un entorn en què les empreses puguin innovar.

El projecte de compra suposarà la creació de l'empresa integrada més gran del món en els sectors dels pesticides i de les llavors.

Brussel·les tem que el projecte d'adquisició redueixi la competència en una sèrie de mercats, encareixi els preus, baixi la qualitat dels productes i disminueixi la llibertat per triar i la innovació.

L'executiu comunitari va recordar que la fusió reagruparà dues firmes rivals que tenen àmplies carteres en àmbits d'herbicides no selectius, llavors, caràcters agronòmics i d'agricultura numèrica. A més, va indicar, l'operació tindrà lloc a les branques d'activitat concentrades a escala mundial, com demostren recents concentracions entre Dow i Dupont i entre Syngenta i ChemChina.

El moviment cívic global Avaaz va assegurar ahir que «una empresa gegant que controli el nostre menjar és una mala idea per als agricultors i els ciutadans de tot el món».