La Comissió Europea ha reclamat a l'Estat recuperar 5,8 milions d'euros en "ajuts il·legals" a Iberpotash. Segons Brussel·les, es van situar a un nivell "injustificablement baix" els costos per reduir l'impacte mediambiental negatiu de les mines de Súria i Balsareny/Sallent i es van finançar públicament amb 7,9 milions d'euros el total dels treballs de reparació mediambiental a Vilafruns. berpotash, per la seva banda, nega haver cobrat mai els 5,8 milions.

La CE avisa que les empreses mineres han de cobrir almenys en un 50% els costos d'aquest tipus de treballs, i per això conclou que "Iberpotash no va haver d'assumir les despeses de la protecció mediambiental que altres competidores del sector miner assumeixen a la UE" i, per tant, "va gaudir d'un avantatge competitiu excessiu".

El comunicat de la Comissió Europea recorda que la justícia ja va establir que els costos de restauració de les mines de Súria i Balsareny/Sallent s'havien establert a un nivell massa baix i que la Generalitat va calcular-los "a un nivell significativament major".

Pel que fa a l'ajut per Vilafruns, la CE diu que "les autoritats regionals van finançar la despesa total de reduir l'impacte mediambiental negatiu" l'any 2008 i 2009. "Les normes de la UE permeten ajuts estatals per cobrir part de la inversió dels costos de millorar les condicions mediambientals més enllà dels nivells obligatoris, però tot i així requereixen a Iberpotash assumir-ne el 50%", diu la CE.

Per això, Brussel·les diu que l'empresa minera ha de pagar unes garanties que "reflecteixin els costos de reparació reals" de les mines fins el 2016, i retornar els diners "excessius" que va cobrar de l'administració de la Generalitat.

La resposta de l'empresa

Segons han valorat fonts de l´empresa, "el comunicat de la CE barreja diferents aspectes, alguns d´ells ja resolts", com és el cas dels avals pels costos de reduir l´impacte mediambiental negatiu a les mines de l´empresa, que l´any 2016 "ja es van actualitzar" perquè un jutge va considerar que eren massa baixos. "Ara s´estan complint totes les normes i potser la UE no tenia tota la informació", han apuntat. D´altra banda, pel que fa a l´ajut per la prova pilot de Vilafruns - amb l´objectiu d´impermeabilitzar la muntanya i evitar filtracions a l´aigua - l´empresa assegura no haver cobrat mai res.

Segons han explicat les mateixes fonts, la Generalitat hauria finançat el 2010 aquesta prova pilot per recobrir físicament el runam de la mina de Vilafruns d´Iberpotash, que finalment no va funcionar. Tot i això, qui s´hauria encarregat dels treballs, valorats en 7´9 MEUR, va ser una tercera empresa i, per tant, l´ajut hauria anat directament des de l´administració a l´empresa encarregada de la prova pilot, "sense passar per Iberpotash".

D´altra banda, una altra incongruència que identifiquen des de l´empresa és quan el comunicat assenyalat que "les normes de la UE permeten ajuts estatals per cobrir part de la inversió dels costos de millorar les condicions mediambientals més enllà dels nivells obligatoris, però tot i així requereixen a Iberpotash assumir-ne el 50%". En aquest sentit, l´empresa ha assenyalat que els 5,8 MEUR que es reclamen tampoc són la meitat dels 7,9 que van costar els treballs.

La companyia del Bages ha assenyalat que de moment no ha rebut cap tipus de documentació oficial al respecte.