El laude arbitral dictat per solucionar el conflicte entre els treballadors dels controls de seguretat a l'aeroport de Barcelona-el Prat i l'empresa Eulen estableix un complement salarial de lloc de treball de 200 euros per dotze mesos que absorbeix els anteriors i suprimeix les sancions.

Es tracta de la proposta que ja va plantejar anteriorment, durant el procés negociador, el mediador de la Generalitat i que va ser acceptada per l'empresa, però rebutjada pels treballadors.

L'àrbitre considera, també, que les dues parts «no hauran d'adoptar noves mesures de conflicte i vaga relacionades amb les matèries del laude», i «no hauran de produir efectes les mesures disciplinàries adoptades en relació amb el desenvolupament del conflicte».

Per això, l'àrbitre assignat pel govern central per posar fi al conflicte, el president del Consell Econòmic i Social (CES), Marcos Peña, assenyala en el document que quedaran sense efecte les sancions imposades i els expedients iniciats.

Aquest punt adquireix molta importància, tenint en compte que els treballadors d'Eulen estan convocats a una nova vaga tots els divendres a partir del 8 de setembre per protestar per les «represàlies» aplicades per l'empresa contra quatre empleats per haver incomplert els serveis mínims.

Quant al dimensionament de la plantilla en la temporada alta -del 31 de març al 30 d'octubre, Nadal, Setmana Santa, el pont del 6 al 8 de desembre i el Mobile World Congress- es disposarà de cinc treballadors per filtre, més un cor-retorns de 25 llocs de treball en les franges de màxima afluència i hores punta. Després del lliurament del laude a les parts, l'assessor del comitè de vaga, Juan Carlos Giménez, va assegurar que «ningú discuteix» el seu obligat compliment, però no pot valorar-lo en aquest moment, perquè en desconeix el contingut.

El comitè de vaga convocarà una roda de premsa per a demà, que tindrà lloc probablement al Col·legi d'Advocats de Barcelona, en què farà una valoració tècnica del document.

Posteriorment, se celebrarà una assemblea, en la qual els treballadors decidiran si el laude és suficient per solucionar els seus problemes al Prat. Giménez va criticar les declaracions que va fer ahir el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, en què acusava els treballadors d'Eulen al Prat de ser «inamovibles» en la seva postura, i va assegurar que el comitè de vaga sempre ha estat disposat a negociar. Segons Giménez, es pot demostrar que, abans de la intervenció de Foment, l'acostament entre les dues parts estava en més del 85%, i que només faltaven alguns matisos en l'economia i sobre les condicions de les dones.

«Si haguéssim tingut uns dies més, segurament s'hauria arribat a un acord, però el govern, de cop i volta, es va posar a pressionar, i per això ens veiem avui aquí», va lamentar. El director general d'Eulen per a Espanya i Portugal, Emilio García, també va assenyalar que l'empresa necessita un temps per valorar el laude, però va recalcar que l'acatarà i el posarà en marxa de seguida.

En el lliurament del laude, l'àrbitre va manifestar la seva esperança que «ajudi» a resoldre els problemes dels treballadors d'Eulen i de l'empresa al Prat.