L'associació Facua va alertar que el rebut mensual de la llum a l'agost va augmentat el 5,6% respecte als últims dotze mesos, fet que suposa que l'usuari mitjà pagarà 3,81 euros més per aquest increment.

Segons va explicar ahir aquesta associació en un comunicat, els usuaris mitjans que tinguin tarifes de preu voluntari per al petit consumidor (PVPC), aquella contractada amb potència no superior a 10 quilowatts (kW), pagaran 71,82 euros, enfront dels 68,1 de l'agost del 2016.

El preu mitjà del quilowatt per hora aquest agost ha estat de 14,38 cèntims (11,31 més el 27,19% d'impostos indirectes), segons assenyala Facua, fet que suposa el 8,7% més car que el mateix mes del 2016, quan el gener passat va arribar a situar-se en 18,75 cèntims (14,74 més impostos).

A la nota, l'entitat també va recordar que la factura de la llum ha anat augmentant en tots els mesos del 2017, amb pujades del 9,4% al gener, del 13,3% al febrer, 6,8% al març, 0,8% al maig i de l'1,2% al juny, i va assenyalar que només a l'abril el preu va romandre invariable i al juliol va baixar el 0,8%.

Per aquests motius, Facua va qualificar d'«impropi» l'IVA aplicat a l'electricitat, situat al 21%, motiu pel qual va reclamar una baixada d'aquest impost per al consum elèctric fins al tipus mínim, fet que està permès per la normativa europea.

En aquesta línia, l'associació de consumidors i usuaris també va reclamar la intervenció del govern espanyol en el sector elèctric espanyol perquè es fixin els preus de forma assequible i periòdica i es posi fi a l'«especulació i als abusos», ja que, segons Facua, «és el sector elèctric el que té intervingut el govern».