El secretari general del departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta, va assegurar ahir que l'increment en més de 10.000 persones apuntades a l'atur durant l'agost es deu no pas al sector turístic, sinó sobretot a altres empreses del sector serveis que acomiaden treballadors al juliol per recontractar-los al setembre, i així reduir costos i fer «vacances» de cotitzacions socials. Ginesta va explicar que això és una «patologia» de les èpoques de l'economia expansiva i que la Generalitat vigilarà que no hi hagi frau en aquesta matèria.

Després de fer-se públiques les dades, Ginesta va dir que la prudència amb què havien valorat les bones dades de juny i juliol s'ha confirmat, després del mal resultat de l'agost, el pitjor des del 2011.

«A mesura que es recupera l'atur, es recuperen patologies del passat», va dir, recordant que en èpoques expansives sempre puja l'atur a l'agost. Els contractes finalitzats al juliol, segons Ginesta, solen ser de molt curta durada, i s'espera que al setembre aquestes persones tornin a entrar al mercat de treball. Si es confirma aquesta «anomalia», la Generalitat ho avaluarà. De fet, la majoria d'aquests contractes no són del sector turístic. «Haurem de revisar si la contractació temporal respon a factors cíclics, estacionals, puntuals de l'activitat de les empreses, o realment es converteix en un sistema d'estalvi de costos de cotitzacions, en una patologia del mercat de treball», va argumentar.

La part positiva, segons Ginesta, és la reducció interanual de l'atur, més de 48.000 persones i el 10% de descens. Per a aquest setembre s'espera un increment d'aturats del sector turístic compensat per l'increment de contractes del sector serveis o industrial.

Respecte de l'estat, les dades d'agost són pitjors a Catalunya, però en termes interanuals són millors i també la taxa d'atur és més baixa, va valorar Ginesta.

D'altra banda, Ginesta va demanar ahir que les prestacions del pla Prepara (pendent de renovació), per als aturats de llarga durada, siguin compatibles amb la percepció d'altres subsidis i prestacions públiques com la renda garantida de ciutadania. Així, Ginesta vol que l'estat modifiqui la seva proposta inicial i que no se «sobrecarreguin» les arques autonòmiques.