Unió de Pagesos (UP) ha demanat al departament d'Agricultura que convoqui l'aprovació dels Plans de Reestructuració i/o Reconversió de la Vinya i les ajudes corresponents a aquesta campanya del Programa de Suport 2017-18.

Aquesta ajuda, l'última del programa vigent des del 2014, està destinada que els viticultors puguin continuar accedint a subvencions per millorar les parcel·les de vinya. El sindicat agrari també exigeix que els viticultors puguin optar a la modalitat de sol·licitud per avançament, que permet accedir al 80% del valor de l'ajuda amb antelació. Aquest Pla de Suport està integrat per diferents línies d'ajuda enfocades a l'adaptació de l'oferta de vi a la demanda, i a la promoció dels vins espanyols fora de la Unió Europea, entre d'altres.

La CE ha donat el vistiplau perquè els estats aprovin nous Plans de Suport, més enllà del 2018, i ha assegurat el pressupost com a mínim fins al 2020.

UP considera que tant l'últim esborrany del Reial Decret que regularà el Pla de Suport de l'Estat 2019-2023, a través de la seva disposició addicional, com la disponibilitat pressupostària provinent d'assignacions de l'Estat, donen suficient marge per permetre la convocatòria. Per al sindicat, no obrir-la durant aquesta última anualitat del programa, propiciarà que es traslladi el volum d'operacions previstes en la campanya que ve i aturarà la modernització de les plantacions durant un any.

UP ja va traslladar aquesta petició al departament en una reunió mantinguda el 26 de juliol. Cal tenir en compte, segons UP, que en territoris com Castella-la Manxa fins i tot ja han donat per tancat el període de sol·licitud dels plans 2017-18.