La renda agrària de Catalunya va incrementar, a preus corrents, el 3,36% l'any 2016, respecte del 2015, fins arribar als 1.723,6 milions d'euros, davant dels 1.667,5 d'aquell any.

D'acord amb l'estimació efectuada pel departament d'Agricultura, l'any 2016 es va trencar la tendència a la baixa dels últims anys. Els consums intermedis (costos de producció), amb un gran pes dins una producció agrària tan intensiva com la catalana, van disminuir el 4,2%.

La producció final agrícola va pujar el 3,1%, i el valor de la producció final ramadera va ser inferior, el 2,41%. El resultat final és aquest increment del 3,36% de la renda agrària el 2016 en relació amb el 2015.

Els consums intermedis són els que van tenir un comportament més favorable envers la renda, amb la caiguda del 4,2%. Aquesta disminució és atribuïble a una important reducció de la despesa en aliments per al bestiar i a la baixada del preu de l'energia, els carburants i els lubricants, que van compensar sobradament la pujada de preus de llavors i plançons i també dels fertilitzants. L'augment del valor de la producció final agrícola va ser, principalment, per una molt bona producció de cereals, que va compensar uns preus pitjors que l'any 2015, i a uns preus de la fruita fresca relativament millors que el 2015.

Ambdós productes van compensar la davallada del valor dels fruits secs i de l'oli d'oliva. Pel que fa a la producció final ramadera, la causa de la davallada cal buscar-la en la baixa generalitzada dels preus de tots els productes ramaders, tret del boví, que va incrementar gairebé el 3% la producció i el 4% el preu.