El Producte Interior Brut (PIB) de Catalunya va créixer el 3% durant el segon trimestre d'aquest any respecte del mateix període de l'any passat, segons va publicar ahir l'Idescat. A més, aquesta dada representa una millora de dues dècimes en relació amb el primer trimestre, en la línia de les economies espanyoles i europees, que van créixer el 3,1% i el 2,3%, respectivament.

L'economia catalana s'ha vist afavorida per l'evolució positiva de la demanda interna (+2,8%) interanual i per la contribució, tot i que en menor mesura, del saldo exterior (+0,6%). Respecte al trimestre anterior, l'increment del PIB va ser de l'1,1% durant el segon trimestre i es va situar per sobre de la mitjana espanyola (+0,9%) i de la UE (+0,6%).

La demanda interna entre l'abril i el juny va continuar creixent, el 2,8%, però una dècima menys que el primer trimestre. El consum de les llars va créixer una taxa del 2,6%, tres dècimes superior al trimestre anterior. Quant a les administracions públiques, l'augment va ser del 2,1%, i en la formació bruta de capital, del 3,7% per l'increment de la inversió en béns d'equipament (3,9%) i de construcció (3,2%).

D'altra banda, el sector exterior al creixement de l'economia catalana va ser del 0,6%, i representa una millora de quatre dècimes respecte al trimestre anterior. Els intercanvis amb l'estranger, amb un augment interanual de l'1,1%, expliquen el dinamisme del sector exterior pel bon comportament de les exportacions de béns i serveis (+5,7%), que va compensar el creixement de les importacions del mateix període (+3,2%).

L'augment de les exportacions es va veure impulsat per l'evolució del creixement del consum dels estrangers al territori (8,6%), 2,5 punts més que el trimestre interior. Pel que fa a les importacions, van moderar el creixement respecte del trimestre anterior, sobretot per l'evolució de les importacions de béns i serveis, que va augmentar el 2,9%, cosa que representa sis dècimes menys que el trimestre anterior. El consum dels residents a l'estranger continua mostrant senyals de dinamisme, amb una taxa de variació interanual del 10,9%.

Pel que fa a l'evolució de la construcció, tanca el segon trimestre amb un increment del 6,5% respecte del mateix període de l'any passat i es converteix en la dada més elevada de l'última dècada. Les branques industrials mantenen una notable activitat, amb un creixement del 2,9%, el mateix que el període comprès entre el gener i el març. Concretament, destaquen les indústries extractives, les químiques i les de fabricació de mobles.

Les branques de serveis van tancar el segon trimestre de l'any amb un augment del 2,7% interanual. Entre les branques de serveis més dinàmiques hi ha les comercials, principalment les de comerç a l'engròs, i les activitats d'hostaleria i restauració. Les activitats d'Administració pública, educació, sanitat i serveis socials mostren una taxa interanual del 3,7%. L'agricultura va registrar un creixement positiu de l'1,4% el segon trimestre de l'any.