Les empreses espanyoles gasten en ciència uns 6.000 milions d'euros anuals, enfront dels 11.500 milions de la mitjana europea, una manca d'inversió que, unida a les retallades pressupostàries dels últims anys, situa Espanya en una posició vulnerable. És una de les conclusions del dossier Recerca i innovació: què ens juguem?, elaborat a partir de dos informes i presentat ahir pel director general de la Fundació bancària La Caixa, Jaume Giró. Segons el dossier, el 2015, les empreses espanyoles van invertir el 0,57% del producte interior brut (PIB) en R+D, mentre que la mitjana comunitària hi va dedicar l'1,07%, el que significa que les empreses espanyoles hi haurien d'invertir el doble només per arribar a la resta de socis comunitaris, i el triple per situar-se en els valors mitjans dels països de l'OCDE.

Per a Luis Sanz, investigador de l'Institut de Polítiques i Béns Públics del CSIC, la falta d'inversió privada és destacable perquè les empreses de l'Íbex-35 tenen prou recursos per fer-ho: «només durant l'any passat van guanyar en conjunt 40.000 milions d'euros, i en dedicar el 15% d'aquests guanys» estarien a nivell europeu.

Però, per què les empreses espanyoles inverteixen tan poc en R+D? L'informe cita, entre altres factors, el predomini de petites i mitjanes empreses, sumat al model productiu i l'especialització, amb alta tecnologia i els sectors emergents.