Comprar en un supermercat o en un altre pot suposar un estalvi de fins a 909 euros a l'any, segons l'informe anual de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), que reflecteix que la despesa en alimentació d'una llar mitjana en dotze mesos és de 4.783 euros. De les diferents cadenes de supermercats amb presència a tot l’estat, Alcampo és la més econòmica seguida de Mercadona i Carrefour.

L'estalvi dels 909 euros representa el 19% de la despesa anual en alimentació de la llar mitjana, tal com han posat de manifest representants de l'OCU en roda de premsa en la qual han presentat l'estudi després d'analitzar 233 productes de diferents categories -frescos , envasats, d'higiene i droguería- i de diverses marques, incloses les blanques.

L'organització assenyala que la cistella de la compra a les diferents cadenes de supermercats ha experimentat un encariment mitjà del 0,1% en un any i que l'estalvi de 909 euros representa un 2,5% menys respecte a 2016 a causa de la reducció de les diferències de preus entre establiments.

Almeria i Puertollano (Ciudad Real) són les ciutats on fer la compra és més barat, en tant que Palma de Mallorca, Barcelona i Terol són les més cares. Per comunitats, la Rioja i Galícia són les més econòmiques, al contrari que Catalunya i Balears.

Madrid segueix sent la ciutat on més es pot estalviar (3.013 euros), seguida de San Sebastián de los Reyes (Madrid) (2.850 euros). L'OCU en aquest apartat ha analitzat internet "com una ciutat més", que seria la tercera en la que més es pot estalviar.

Això no obstant, tal com ha apuntat des de l'OCU Miquel Àngel Pascual, els supermercats que venen exclusivament per internet tenen "com a punt feble" els preus dels productes frescos.

Segòvia (266 euros), Pontevedra (343 euros) i Ciudad Real (344 euros) són les ciutats en què els consumidors poden estalviar menys a la cistella.

Si es fa un anàlisis de les cadenes més grans, el supermercat DANI de Granada és el més econòmic i Sánchez Romero, a Madrid, el més car.

La cadena amb presència arreu de l'estat més barata és Alcampo, a la qual segueixen Mercadona i Carrefour.

L'OCU destaca en l'estudi que Mercadona és l'opció més barata a la meitat de les ciutats analitzades, encara que si Alcampo està present com passa en les grans urbs, és aquesta última cadena la més econòmica.

Segons l'estudi, el 2017 els aliments frescos han pujat el seu preu de "manera notable", un increment que, però, s'ha compensat amb la baixada dels productes econòmics -bàsics d'alimentació i droguería-.

Així, per exemple, Pascual ha exposat que en aquest any els kiwis han pujat un 23,9%, els tomàquets d'amanida un 20,6%, les peres de conferència un 12,8%, les rodanxes de salmó un 11,7 % i les albergínies un 7,8%.

En el pol oposat se situen l'oli de gira-sol (-9,5%), els macarrons (-5,1%), el pa de motlle (-4,9%), les patates ondulades (-4,6%) , les magdalenes (-4,3%) i l'aigua mineral (-4,3%).

Els supermercats en els quals els preus de productes frescos són més barats són DANI, Supersol i Cash Fresh i els més cars són Sánchez Romero, Ulabox.com i Tudespensa.com.

Segons ha explicat el responsable de l'OCU en la roda de premsa, els supermercats de descompte com Lidl, Dia i Aldi han optat l'últim any per donar una imatge "menys de batalla", amb productes "de més qualitat i més sofisticats".