L'agència S&P diu que no és probable que el conflicte català afecti la qualificació creditícia d'Espanya, a menys que s'intensifiqui la tensió, encara que sí a la de Catalunya, a la qual augura en aquest cas un gran impacte econòmic, i podria arribar fins i tot a entrar en recessió.

S&P «no compta que la independència de Catalunya tingui lloc», malgrat la declaració que va fer el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, dimarts passat, que implicava una declaració unilateral d'independència, que immediatament va suspendre a partir d'aquest moment. Tot i això, l'agència indica que, si continua l'actual situació política i econòmica, l'impacte més gran el patiria Catalunya, que podria alentir el seu creixement econòmic i, fins i tot, entrar en recessió. Això succeiria, afegeix, si el Govern estigués en dificultats financeres, per exemple, si la tensió entre els dos governs posés en qüestió els terminis de refinançament del deute català o si s'erosionés el suport financer espanyol a Catalunya. En aquests casos, Catalunya es veuria obligada a acumular endarreriments dels pagaments als seus contractistes i pot ser que fins i tot als seus propis funcionaris, fet que posaria així els serveis públics en risc, el que acceleraria la recessió econòmica i generaria enfrontaments polítics més grans, diu l'agència.

Amb les coses tal com estan en l'actualitat, el risc creditici més elevat que S&P veu és que la tensió entre Catalunya i el govern central doni lloc a un descens sostingut de la confiança d'empreses i consumidors i espanti potencials negocis. Especialment a Catalu-nya, afegeix, on l'increment de la incertesa legal i regulatòria ja ha portat diverses empreses i entitats financeres a canviar els seus domicilis socials cap a altres regions espanyoles.

L'agència considera que una Catalunya independent no tindria el reconeixement d'un significatiu nombre de governs i, per suposat, de cap dels estats membres de la Unió Europea. A més, assegura que Espanya seguirà considerant que Catalunya i els seus habitants estan subjectes a la legislació espanyola.

La declaració de Puigdemont va provocar que el govern central iniciés un procediment que podria desembocar en l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, fet sense precedents, segons el qual es rescindiria l'autonomia si Catalunya confirma que realment va declarar la independència.