L'arribada de turistes estrangers a Espanya va augmentar a l'octubre a 7,3 milions, l'1,8% més que en el mateix mes de l'any passat, però es va reduir el 4,7% a Catalunya, fins als 1,49 milions.

El ministre d'Energia i Turisme, Álvaro Nadal, va relacionar directament la davallada de turisme estranger a Catalunya durant el mes d'octubre amb els esdeveniments polítics. «Ja vam avisar que l'octubre seria difícil, i la situació de Catalunya contrasta amb la resta de comunitats autònomes», va valorar Nadal, que va assegurar que els esdeveniments polítics «han afectat les dades turístiques». Ara bé, va apuntar que després de les eleccions del 21-D hi haurà «un Govern nou, una situació de normalitat institucional i una vida econòmica i social amb normalitat» i que això «capgirarà» les xifres turístiques.

En els primers deu mesos de l'any, el nombre de turistes internacionals arribats a Espanya va créixer el 9,2%, fins a 73,4 milions, segons l'Estadística de Moviments Turístics en Fronteres (Frontur) de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Entre el gener i l'octubre, l'arribada de turistes estrangers a Catalunya va augmentar el 6,6%, fins a 17,2 milions, 2,6 punts percentuals per sota de la mitjana nacional.

Malgrat el descens, Catalunya es va mantenir a l'octubre com el primer destí dels turistes internacionals, amb el 20,5% del total. El segueixen Canàries (18%) i Balears (17,3%). A diferència del que ha passat a Catalunya, a l'octubre l'arribada de turistes va augmentar el 3,1% a Canàries i l'1,1% a les Balears. A l'octubre, el Regne Unit va ser el principal país emissor, amb 1,66 milions de turistes, el 22,9% del total i el 0,5% més que l'octubre del 2016. A continuació se situen Alemanya, que va aportar 1,22 milions, el 4,7% menys en taxa anual, i França, amb 838.200, el 10,2% menys. Entre la resta de països emissors destaquen els creixements registrats pels Estats Units (31,8%), Països Baixos (17,8%) i Suïssa (17,1%). En els deu primers mesos, els principals països emissors van ser el Regne Unit, amb 17,1 milions de turistes, el 7,1% més; Alemanya, amb 10,8 milions, el 5,9% més; i França, amb 10,2 milions i un increment del 0,4%.

Per tipus d'allotjament, els turistes que es van allotjar a l'octubre en hotels i habitatges de lloguer van augmentar el 4,4%, mentre que els que van recórrer a habitatges en propietat o de familiars i amics es van reduir el 8,8%.