07 de desembre de 2017
07.12.2017
40 Años
40 Años

El BCE manté una notable presència en el mercat tot i reduir els seus estímuls

El 2018 es preveuen amortitzacions acumulades d'uns 150.000 milions

07.12.2017 | 07:43
Mario Draghi, president del BCE.

El Banc Central Europeu (BCE) assegura que mantindrà una notable presència en el mercat tot i que reduirà els estímuls monetaris a la meitat a partir del mes de gener del 2018.

El membre luxemburguès del comitè executiu del BCE, Yves Mersch, va dir ahir en una conferència a Frankfurt que «ara es pot aconseguir el mateix efecte en les rendibilitats amb un volum de compra més petit que abans amb un volum més elevat».

Mersch va afegir que en la mesura que augmenten les tinences de deute del BCE, s'incrementa la necessitat de reinvertir i que per això van haver d'incrementar les compres brutes -que són les compres netes més les inversions- «en un entorn en què és més baix el nou endeutament en la majoria dels països de la zona de l'euro».

L'Eurosistema, format pel BCE i els bancs centrals nacionals, «té encara una notable presència en el mercat amb un volum de compres netes més baix», segons Mersch.

Per al 2018 es preveu unes amortitzacions acumulades d'uns 150.000 milions d'euros, va dir el banquer luxemburguès.

Mersch va explicar que una altra raó per la qual el Consell de Govern del BCE va decidir a final d'octubre reduir el volum de compres mensuals de deute va ser que existeixen menys bons disponibles per comprar que al començament del 2015, quan va començar el programa d'estímuls monetaris.

«D'aquesta manera augmenta la proporció de les nostres compres al mercats i amb això l'efecte d'aquestes compres per cada 1.000 milions d'euros gastats», va postil·lar Mersch. El BCE va comprar aquest any deute públic i privat de la zona de l'euro per valor de 80.000 milions mensuals fins a final de març, i des d'abril i fins al desembre per 60.000 milions d'euros. A final d'octubre va decidir retallar a partir de gener fins a 30.000 milions el volum mensual de les compres durant nou mesos més.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook