El preu de l'habitatge a l'Estat espanyol va pujar el 6,7% i el 10% a Catalunya en el tercer trimestre respecte al mateix període del 2016, de manera que encadena catorze trimestres a l'alça, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Els experts consideren que aquestes dades confirmen la consolidació del sector, tot i que precisen que els preus estan encara lluny dels registrats durant els anys de la bombolla immobiliària i que evolucionen «a dues velocitats» en funció del lloc.

En l'àmbit estatal, el ritme de pujada del preu de l'habitatge s'ha accelerat, ja que en el segon trimestre es va encarir el 5,6%, 1,1 punts percentuals menys que en el tercer. En el tercer trimestre, l'habitatge nou va pujar el 6,5% en termes interanuals, 2,1 punts més que en el segon, i el de segona mà ho va fer el 6,7%, 0,9 punts més que en el trimestre anterior.

En termes intertrimestrals, el preu es va encarir l'1,8% el tercer trimestre, 0,2 punts menys que en el segon (2%), tot i que encadena set trimestres a l'alça.

L'habitatge nou va pujar l'1,6% entre el segon trimestre i el tercer, i el de segona mà, l'1,9%.

Gairebé totes les comunitats autònomes van registrar augments de preus en el tercer trimestre en termes anuals. Els increments més acusats van correspondre a la Comunitat de Madrid (12,3%), Catalunya (10%) i Balears (9,1%). Per contra, els preus es van mantenir a Extremadura en termes anuals. En termes intertrimestrals, les pujades més fortes van correspondre a Balears (5%), Catalunya (2,6%) i Comunitat de Madrid (2,5%). Es van registrar descensos a Castella-la Manxa (-0,4%), la Rioja (-0,3%) i Castella i Lleó (-0,1%).

El cap d'Estudis del portal Idealista, Fernando Encinar, considera que «la normalització del mercat ja era una realitat fa uns mesos». Encinar va destacar que, en el tercer trimestre i segons les dades de l'INE, «cap comunitat autònoma ha registrat preus inferiors als que tenia el trimestre anterior», encara que «el procés de dues velocitats segueix sent molt clar».

Per al director d'Estudis de Pisos.com, Ferran Font, tot i que la pujada interanual del tercer trimestre és la més gran de l'última dècada, «els preus segueixen un camí de creixement raonable i haurien de continuar així per establir les bases d'una recuperació sense ruptures». No obstant això, va remarcar que resulta «essencial» que el preu del sòl per a noves promocions «no es dispari». Font va assenyalar que Madrid, Catalunya i Balears es consoliden com «les puntes de llança de la recuperació del sector». Segons Beatriz Toribio, directora d'Estudis de Fotocasa, «el ritme de creixement dels preus en el tercer trimestre s'intensifica com a conseqüència de la millora de l'economia i l'ocupació».

Tot i això, Toribio va remarcar que els nivells d'activitat i de preus encara estan lluny de les registrades durant l'època del boom immobiliari.

El mateix Toribio espera que les pujades de preus dels immobles s'intensifiquin al llarg de l'any que ve.