La Unió Europea (UE) i el Japó van concloure ahir el seu acord de lliure comerç, al qual ja van arribar en l'àmbit polític el mes de juliol passat, i que ara haurà de ser aprovat per l'Eurocambra i els estats membres perquè entri en vigor el 2019. «Hem conclòs les discussions finals sobre l'Acord d'Associació Econòmica amb el Japó. Els negociadors han tancat tots els detalls i finalitzat el text legal», va anunciar la comissària europea de Comerç, Cecilia Malmström, en roda de premsa.

El pacte segellat ahir després de setmanes de negociacions completa l'acord polític que els líders comunitaris i nipó van aconseguir al juliol, en què van quedar oberts diversos capítols i només faltava tancar els detalls tècnics.

La comissària va assenyalar que des del juliol han tingut lloc discussions detallades sobre els compromisos que es van assolir sobre tarifes, serveis, provisions sobre indicacions geogràfiques i els capítols sobre cooperació i transparència en pràctiques regulatòries. El mecanisme per solucionar disputes entre Estats i inversors, que va ser el principal obstacle per tancar un acord al juliol, es manté, però, obert a futures discussions, ja que Brussel·les i Tòquio no han aconseguit posar-se d'acord sobre quin sistema emprar. Brussel·les demana un Sistema de Tribunals d'Inversions com el creat per l'acord amb el Canadà (CETA), cosa a la qual s'oposa Tòquio, que prefereix l'antic.

«No podem, és clar, acceptar el sistema antic i necessitem més temps en aquesta discussió, però la resta de l'acord està finalitzat i podem posar-nos al dia amb això més tard», va afirmar Malmström.

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i el primer ministre japonès, Shinzo Abe, van considerar que l'acord mana «un senyal clar al món» del compromís de tots dos països perquè l'economia mundial funcioni amb mercats «oberts, lliures i justos» i «lluitant contra la temptació del proteccionisme». «La finalització de les negociacions demostra la poderosa voluntat política de la UE i del Japó per continuar onejant alta la bandera del lliure comerç», van incidir en un comunicat conjunt. L'acord, que uneix dos socis que copen el 40% del comerç i el 30% del PIB mundial, és el pacte comercial més gran negociat per la UE i confirma, segons la comissària, el compromís conjunt de tots dos sobre comerç just i desenvolupament sostenible.

Un cop entri en vigor, el tractat permetrà liberalitzar el 91% de les importacions des de la UE cap al Japó i fins al 99% quan s'apliqui en la seva totalitat. Actualment aquestes importacions suposen uns 86.000 milions d'euros i generen 600.000 llocs de treball en els Vint, segons la Comissió Europea.

L'acord inclou, a més, estàndards «elevats» en matèria de desenvolupament sostenible que, segons Malmström, van més enllà que els que recull el CETA amb Canadà perquè es fa una «referència clara» a l'Acord pel Clima de París.