La Denominació d'Origen (DO) Pla de Bages ha presentat el concurs Viu la Pedra Seca que reformula el tradicional premi de rehabilitació de barraques de vi-nya amb premis per a treballs que reivindiquin aquest patrimoni. En concret, segons va explicar la secretària de la DO Pla de Bages Eva Farré, el premi tindrà dues categories.

La primera de la categories serà el premi Pedra Seca destinat a la rehabilitació de barraques de vi-nya i que inclourà dos premis dotats amb 700 i 400 euros.

I la segona categoria serà la Pedra Viva. En aquest cas, va explicar Farré, l'objectiu és «la posada en valor de la pedra seca» i es premiaran treballs d'investigació, recerca i estudis sobre la pedra seca. En aquest cas, els treballs, va dir Farré, s'han de presentar per escrit i se'n valorarà la difusió. La categoria Pedra Viva consta de dos guardons, un de dotat amb 400 euros i un altre amb 200.

Les candidatures al premi es podran presentar fins al 15 d'abril i el jurat emetrà el seu veredicte a final del mes de maig.

L'última edició del concurs es va portar a terme del 2015, i Robert Martí, president de la confraria de Vins del Bages, va destacar que l'objectiu del certamen ara reformulat és «recuperar aquest patrimoni». En aquest sentit, Josep Maria Soler, que també és membre del jurat, remarcava «la DO Pla de Bages ha estat pionera a recuperar el patrimoni al voltant del conreu de la vinya» i recordava que a la comarca hi ha catalogades unes 4.000 barraques de pedra seca, fet que el converteixen en un patrimoni «importantíssim». Els organitzadors van xifrar en unes 200 les barraques que al llarg dels anys s'han rehabilitat gràcies al concurs, les bases del qual es podran consultar al web www.dopladebages.com.

D'altra banda, per al manteniment d'aquest patrimoni, també van recordar que la Denominació d'Origen Pla de Bages inclou un conveni amb Càritas per a la rehabilitació de les barraques de vinya.